Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potencijali za razvoj

    Dominantan oblik privredne saradnje Srbije i Francuske je robna razmena. Ukupna robna razmena Srbije i Francuske u 2014. iznosila je 990,1 miliona dolara, što je za oko sedam odsto više u odnosu na predhodnu 2013. Deficit je bio prisutan sa srpska strane i iznosio je 150,1 miliona dolara.

    Među 165 izvoznih tržišta Srbije u 2014, Francuska se nalazi na desetom mestu, sa ukupnim izvozom od 420 miliona dolara, što je rekord od 1990. Kada je reč o uvozu Srbije sa svetom Francuska je deveti spoljnotrgovinski partner, sa ukupnim uvozom od 570,1 miliona dolara.

    Francuska je visokosofisticirano, zahtevno tržište sa 66 miliona stanovnika koje zauzima jednu petinu površine Evrope. Takođe, ona je za srpske privrednike i svojevrstan prozor i iskorak u zemlje Severne Afrike.

    Izvoz prerađenog voća i povrća čini 17 ukupnog srpskog izvoza u Francusku, a vodeća roba je malina sa 12 odsto izvoza. U Francusku voće izvozi čak 70 srpskih kompanija, i Srbija je najveći snabdevač Francuske zamrznutim voćem, prerađenom malinom, kupinom i višnjom.

    Veliki debalans u razmeni sa Francuskom je nastao povlačenjen US Steela iz smederevske Železare i naglim padom isporuka proizvoda od gvožđa i čelika (do tada činile četvrtinu srpskog ukupnog izvoza u Francusku). 

    INVESTICIJE FRANCUSKE U SRBIJU

    Francuska je jedna od vodećih stranih investitora u Srbju. Iz Francuske je u Srbiju, od 2000.-2013, prema podacima NBS, investirano oko 500 miliona evra stranih direktnih investicija. Saberu li se ulaganja pojedinačnih kompanija, ukupne francuske investicije u poljoprivredu, industriju i usluge, dostigle su oko 850 miliona evra. Interesovanje potencijalnih francuskih investitora se pre svega odnose na sektore energetike, poljoprivrede kao i razvoj putne infrastrukture. Po broju kompanija, u Srbiji je prisutno oko 90 francuskih investitora koji zapošljavaju oko 10.000 radnika.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE