Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Univerzalna banka sa novom strategijom

    „Pitanje problematičnih zajmova, kako je pokazalo i iskustvo iz razvijenijih ekonomija, zahteva sistemski pristup i nadam se da će se uključivanjem relevantnih međunarodnih institucija, koje imaju pristup uspešno primenjenim rešenjima, u proces izrade strategije kreirati dobre osnove za iznalaženje adekvatnog rešenja“, kaže Goran Pitić, predsednik Upravnog odbora Societe Generale Banka Srbija, odgovarajući na pitanje BIZLife, šta očekuje da će doneti sveobuhvatna strategija koju Srbija, u saradnji sa MMF, EBRD i Svetskom bankom, mora da usvoji do kraja juna u vezi sa rešavanjem pitanja problematičnih zajmova.

    „Važno je ostvariti potreban nivo sinergije na nivou države, sistemski rešiti problem nagomilanih dugova u javnom sektoru, sprovesti neophodne zakonodavne izmene pre svega u domenu poreskih propisa, privatizacije, sudskog izvršnog postupka i vansudskog poravnanja. Zakonom o bankama ojačana je  uloga Narodne banke u delu koji je vezan za makroprudencijalne mere, kao i u procesu potencijalnog restruktuiranja banaka. Svaki pomak u tom smislu pozitivno će se odraziti na smanjivanje nivoa NPL-ova. S druge strane, i na našem tržištu postaje aktuelan otkup kontaminirane aktive, kao i ideje i projekti o sufinansiranju fondova koji bi se osnovali za ovu namenu“, ističe sagovornik BIZLife.

    Poznato je da Societe Generale banka nije odobravala zajmove u  švajcarskim francima, ali je preuzela klijente KBC banke koja to jeste činila. Ko je danas u većem dužničkom problemu : klijenti koji otplaćuju zajmove vezane za evro ili oni koji otplaćuju u francima?

    Sama činjenica da mi u Societe Generale Srbija nikada nismo odobravali zajmove u švajcarskim francima jer smo ih smatrali rizičnim za klijente dovoljan je odgovor na ovo pitanje. I u ovom trenutku korisnicima kredita u toj valuti savetujemo da iskoriste  pogodnosti na osnovu Odluke NBS i ozbiljno procene opciju konvertovanja ostatka duga u evro. Na taj način bi se zaštitili od eventualnog rasta mesečnih anuiteta i ostatka duga izraženog u evrima, kao što se dogodilo početkom ove godine. S obzirom na  rijentisanost naše privrede ka zemljama EU, kao i činjenicu da u evrima izražavamo ne samo cenu nekretnina, već i zarade, cene na tržištu, evro je logičan izbor za sva zaduživanja koja ne mogu da se realizuju u dinarima.

    Ko danas može da se klasifikuje kao ‘idealan’ klijent banke: zaposleni građanin ili penzioner, mala preduzeća ili veliki sistemi?

    Societe Generale Srbija je univerzalna banka koja raspolaže kapacitetima i logistikom za poslovanje sa različitim klijenata. U proteklom periodu, u radu sa velikim privrednim subjektima ima manje prostora za rast nego u nekim srećnijim godinama, ali smo potpuno svesni da im je podrška banaka neophodna za dalje aktivnosti i trudimo se da im izađemo u susret. Posebnu pažnju posvećujemo malim preduzećima i preduzetnicima koje smatramo izuzetno značajnim za privredni oporavak i rast naše zemlje i rast zaposlenosti. U tom smislu smo nedavno kreirali novu strategiju za rad sa malim biznisom, posebno koncipirali ponude za proizvođače, transportere, trgovce i preduzetnike koji se bave pružanjem profesionalnih usluga, kao što su privatni lekari i stomatolozi, notari, advokati, računovođe… Imamo i posebnu ponudu za penzionere, studentima odobravamo korišćenje proizvoda i usluga besplatno, jer još uvek ne zarađuju, dakle fokusirani smo na to da budemo što idealnija banka za različite segmente klijenata, a ne da tragamo za klijentima koji su idealni.

    Šta očekujete da će se u narednom periodu desiti na srpskom bankarskom tržištu? Da li najavljeni stres test kojima će biti podvrgnute ovdašnje banke do septembra, što je takođe predviđeno memorandumom sa MMF, može  da iznedri neku novu problematičnu banku?

    Najavljeni testovi nisu  posebna novost niti iznenađenje za banke u Srbiji, imajući u vidu da je deo njih, one koje pripadaju velikim evropskim bankarskim grupama, već direktno ili indirektno bio uključen u proces dijagnostičkog ispitivanja. Banke u Srbiji su likvidne i visoko kapitalizovane, sa prosečnom adekvatnošću kapitala koja je daleko iznad propisanih 12 odsto, ali je  u duhu bazelskih sporazuma i standarda EU, neophodno  sprovoditi stalne kontrole kako bi se isključili sistemski rizici. Cilj dijagnostičkih studija je analiza kvaliteta aktive bankarskog portfolija i procena kolaterala. Banke koje nisu vodile adekvatnu politiku po ovim parametrima suočiće se sa realnošću i potrebom prilagođavanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE