Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Edukovan kadar i iskusni profesionalci

    „Srpsko tržište ima potencijala da se razvija. Međutim, rast i zaokret na bolje nije nešto što je moguće učiniti preko noći. Svakako da podržavamo napore usmerene na poboljšanje trenutnog stanja i situacije na tržištu. Istovremeno, smatramo da je konstantno ulaganje u razvoj i poboljšanje odnosa sa poslovnim partnerima i potrošačima izuzetno bitan faktor za unapređenje privrednog ambijenta. Kada je reč o pekarskoj industriji u Srbiji, smatram da uz edukovan kadar i iskusne profesionalce koji žele da uče i primenjuju svetske trendove, zaista imamo potencijal da budemo jedna od vodećih pekarskih industrija u regionu“, ističe Miodrag Jelić, izvršni direktor Lesaffre Srbija u intervjuu za BIZLife.

    Kako ocenjujete situaciju danas u industriji pekarstva u Srbiji? Da li u poslednjih godinu dana beležimo oporavak tržišta?

    U Srbiji je prisutno ukrupnjavanje u industrijskom segmentu, koje podrazumeva da veće grupacije industrijskih pekara postaju vlasnici manjih. Kao direktna posledica na tržištu se pojavljuje manji broj većih proizvođača. Istovremeno, ne treba zaboraviti i maloprodajne lance pekara sa specifičnim prepoznatljivim asortimanom. Veći broj pekara sa raznolikom ponudom znači i veću konkurenciju koja u našim uslovima uglavnom podrazumeva tržišnu utakmicu u pogledu prodajnih cena. Kada je reč o pekarskoj industriji, primera radi, segment hleba i peciva od početka ove godine, u odnosu na 2014, beleži blagi rast. U skladu sa tim, izvesno je da postoji otvorenost za prihvatanje inovacija i trendova koji nam stižu sa drugih tržišta. Istovremeno, stanje na našem tržištu ne razlikuje se mnogo od stanja na tržištima iz regiona gde, takođe, postoji nekoliko istih učesnika na više tržišta. Ono što je dobro jeste da srpsko tržište pekarstva ima potencijala. Nedavno održano takmičenje najboljih srpskih pekara za naš nacionalni tim koji će nas predstavljati na predstojećem Louise Lesaffre Coupe to i potvrđuje, jer su gotovo svi kandidati pokazali izuzetno znanje i spretnost u pravljenju pekarskih proizvoda.

    Da li je srpsko tržište prihvatilo korišćenje tečnog kvasca, što ste prošle godine najavljivali kao novitet u ponudi?

    Jedna od inovacija koju smo razvili je Kastalia tečni kvasac koji olakšava pripremu zamesa, te tako proizvodni proces čini jednostavnijim, sigurnijim, praktičnijim i efikasnijim u segmentu malih i srednjih pekara. Ovaj tečni kvasac razvili smo u nameri da odgovorimo na potrebe unapređenja proizvodnog procesa i ponudimo najbolje rešenje kada je u pitanju ušteda vremena, kvalitet, efikasnost, higijena i lakoća čišćenja, koji su pekarima tokom procesa pravljenja hleba i peciva veoma bitni. Ipak, masovnija primena tečnog kvasca kod nas zavisi od trenutnog stanja na pekarskom tržištu. Njegova šira upotreba biće moguća onda kada ova vrsta kvasca bude po ceni prihvatljivija i dostupna u odnosu na tradicionalni sveži kvasac. Ono što je sigurno jeste da je od prošle godine primetna veća zainteresovanost za tečnim kvascem. Naša kompanija svakako se trudi da učini primenu tečnog kvasca ekonomski prihvatljivom, u pogledu kvaliteta i dostupnosti. Imajući u vidu značajne prednosti ove vrste kvasca poput tačnosti doziranja, bržeg i lakšeg korišćenja, siguran sam da će ovaj proizvod vrlo brzo zavladati našim tržištem.

    Da li ste zadovoljni rezultatima u 2014. i šta ste planirali do kraja ove godine?

    Kompanija Lesaffre u Srbiji pozicionirala se kao pouzdan partner, koji svojim kupcima pruža jedinstvene i kvalitetne proizvode i usluge. Pored svoje posvećenosti proizvodnji pekarskog kvasca, naš prioritet je i podizanje kvaliteta rada distributera, i unapređenje logističke mreže koja pokriva kompletan put od fabrika do krajnjih kupaca. U nameri da podstaknemo razvoj poslovanja naših partnera i omogućimo zajednički napredak, početkom godine našim najboljim distributerima uručili smo dostavna vozila. Takođe, napomenuću i da smo početkom ove godine odabrali naš nacionalni tim koji će nas predstavljati na predstojećem Louise Lesaffre Coupe međunarodnom pekarskom prvenstvu. Odabrali smo i najbolje mlade pekare koji će se priključiti našem timu, i koji se već sa ostalim članovima tima pripremaju u našem Pekarskom centru. Krajem avgusta čeka nas ovo veliko takmičenje na kojem ćemo, nadam se, ostvariti zapažen rezultat. Pored različitih aktivnosti koje organizujemo i u okviru kojih smo prisutni, konstantno ulaganje u razvoj pekarske industrije kroz prilagođavanje potrebama lokalnog tržišta predstavlja put daljeg razvoja naše kompanije u Srbiji.

    Lesaffre pekarski centar

    „Otvaranjem jedisntvenog Lesaffre pekarskog centra želeli smo da kroz edukativan koncept, profesionalcima u Srbiji omogućimo sticanje novog znanja i uvid u najnovije svetske trendove i inovativna rešenja u ovoj oblasti. U našem pekarskom centru, pekari profesionalci imaju jedinstvenu priliku dodatnog usavršavanja i sticanja iskustva kroz praktičan rad sa našim stručnjacima i tehnolozima. Sudeći po dosadašnjem radu, polaznici su prepoznali iskustvo i znanje koje smo spremni da delimo i sve češće dobijamo zahteve i upite za termine održavanja treninga. Za sada su ti upiti uglavnom iz Srbije, ali svakako da nam je namera da i pekarskim profesionalcima iz zemalja u regionu ponudimo različite treninge, naravno u skladu sa njihovim potrebama i željama za usavršavanje. Takođe, uveliko se u Lesaffre pekarskom centru održavaju pripreme našeg tima za predstojeće Louis Lesaffre Coupe međunarodno pekarsko prvenstvo u Italiji – zahvaljujući pekarskom centru, naš tim vredno radi i isprobava recepture ne samo na papiru već i realnom vremenu“, kaže Miodrag Jelić.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE