Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dobar primer uspešnog poslovanja

    Schneider Electric u Srbiji se nalazi na listi najpoželjnijih poslodavaca i izuzetno ulaže u obuku kadrova. U Srbiji, na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka je otvoren odsek profilisan u skladu sa zahtevima Schneider Electric za elektroenergetski sofverski inžinjering. Zato i ne treba da čudi što je prvo pitanje BIZLife upućeno Dragoljubu Damljanoviću, direktoru kompanije Schneider Electric u Srbiji bilo, koliko za ovu kompaniju znače kvalitetni kadrovi.

    „Biću konkretan, za nas su kvalitetni kadrovi mladi ljudi koje smo zaposlili u Schneder Electricu u Srbiji. Reč je o više od 1.000 mladih inženjera koji su svoje obrazovanje stekli u Srbiji, a imaju priliku da ga primene na razvoju najkvalitetnijih softvera. Schneider Electric u Srbiji je, zahvaljujući srpskim stručnjacima, proizveo svoje originalno softversko rešenje za upravljanje i kontrolu distributivnih energetskih mreža, koje danas izvozimo u zemlje širom sveta. Reč je o softveru koji je proizveden u Srbiji i peti put za redom, proglašen za najkvalitetniji i najbolji proizvod na svetu u oblasti Smart Grid IT, a prema istraživanju vodeće svetske kompanije Gartner u IT oblasti. Dakle, kvalitetnih i obrazovanih kadrova ima, a ono na čemu u Srbiji treba da radimo jeste da im omogućimo da kod kuće daju svoj maksimalni doprinos, da rade na razvoju vrhunskih tehnologija i rešenja, i da povodom toga budu zadovoljni i uspešno organizuju svoj život i ostanu ovde“, ističe sagovornik BIZLife.

    „S druge strane, da bi i u budućnosti imali kvalitetne kadrove intenzivno radimo na stipendiranju studenata, kao i dodatnom obrazovanju 400 najboljih srednjoškolaca i osnovaca. Svakog od njih čeka radno mesto, odmah po završetku školovanja, s obzirom da zbog stalnog rasta i razvoja, kompanija otvara više od 200 novih radnih mesta godišnje“, kaže Damljanović.

    U Srbiji imate i svoj razvojni centar za softver za upravljanje elektrodistributivnim mrežema za ceo svet, sarađujete i sa lokalnim partnerima. Da li biste rekli da je Srbija bila dobar izbor za investiranje, iz ugla stranog ulagača?

    Svakako, mada ne samo iz ugla stranog ulagača. Ovo je zemlja u kojoj smo zahvaljujući lokalnim kadrovima uspeli da razvijemo jedan od najboljih softvera na svetu, koji smo plasirali u SAD, Evropu i druge visokotehnološki razvijene zemlje. Schneider Electric ulaže veoma značajna sredstva u razvoj ovog proizvoda, a mi smo otvorili 450 radnih mesta. Naše poslovanje u Srbiji je stabilno i trenutno smo vrlo zadovoljni rezultatima koje ostvarujemo.

    Pored proizvodnje softvera, sa lokanim partnerima pokrenuli smo proizvodnju opreme u tri fabrike koje se nalaze u Dobanovcima, Batajnici i Čačku. U njima se proizvode savremena niskonaponska i srednjenaponska postrojenja, kao i betonske trafo stanice.

    Kompanija je prešla put od proizvođača oružja, vozova, brodova do proizvođača elektroopreme i softverskih rešenja. Ko su kupci vaše opreme i softvera koji proizvodite u Srbiji?

    Schneider Electric nudi različita rešenja za upravljanje i optimizaciju, od onih koji mogu da budu veoma jednostavni za kućnu upotrebu, do veoma kompleksnih sistema koji upravljaju infrastrukturom čitavih gradova. U skladu sa tim i naši kupci su različiti – od fizičkih lica do elektrodistribucija u Evropi, Severnoj Americi, Kanadi, Kini, Australiji, koje su najzainteresovanije za naš softver.

    Osim toga, nudimo i rešenja za integralno upravljanje infrastrukturnim sistemima jednog grada, što pruža mogućnost za optimizaciju na najvišem nivou. Schneider Electric ima rešenja za koordinirano vođenje sistema za snabdevanje vodom, gasom, električnom energijom, daljinsko grejanje, saobraćaj – ’smart city’ i ta rešenja su namenjena velikim infrastrukturnim kupcima – vodovodima, toplanama, elektrodistribucijama, odnosno, preduzećima koja upravljaju  infrastrukturom čitavih gradova.

    Imate li neku sugestiju za predstavnike vlasti u vezi sa poboljšanjem privrednog ambijenta? Ima li konkretnih prepreka za strane investitore koji žele da počnu ili da nastave da rade u Srbiji?

    Što se uslova za poslovanje tiče, naša jedina sugestija jeste uspostavljanje stabilnog i predvidivog poslovnog ambijenta, koji će nam omogućiti uslove za realno planiranje i ostvarivanje postavljenih planova. Mimo toga, smatramo da poslovno okruženje u Srbiji ipak pruža solidne uslove za poslovanje i zaista ne vidimo prepreke za dolazak novih investitora. Naša kompanija predstavlja dobar primer i verujemo da i drugim inostranim kompanijama može da bude podsticaj da Srbiju uzmu u razmatranje kada planiraju da pokrenu svoju proizvodnju u nekoj od država Zapadnog Balkana.  

    Planovi za naredni period

    „Kao što smo najavili krajem prošle godine, naš fokus u 2015. godini biće saradnja sa preduzećima od vitalnog nacionalnog značaja. Kompanija Schneider Electric je u 2014. godini sa preduzećem Elektroprivreda Srbije potpisala i pismo o namerama kojim se definiše saradnja u cilju smanjenja gubitaka u elektromreži, poboljšanja kvaliteta napajanja potrošača, osavremenjenje sistema za kontrolu i upravljanje elektrodistributivnim sistemom, pa očekujemo nastavak saradnje na realizaciji ovog projekta“, ističe Dragoljub Damljanović, direktor kompanije Schneider Electric u Srbiji. 

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE