Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stranke `olakšaju` budžet za 3,5 miliona evra

    Parlamentarne stranke u Srbiji za redovan rad godišnje potroše oko 385 miliona dinara iz državnog budžeta.

    To pokazuju podaci koje su partije prijavile Agenciji za borbu protiv korupcije, a odnose se na troškove iznajmljivanja prostorija, plaćanja komunalija, telefona i interneta, kao i plata zaposlenih u 2014. godini.

    Iako je po veličini i broju poslanika iza naprednjaka, SPS je imao najveće troškove, 163,5 miliona dinara, i tim novcem je plaćao uglavnom račune za komunalije, telefone i internet, kao i plate zaposlenih.

    S druge strane, SPS je za zakup prostorija potrošio najmanje (1,2 miliona dinara), s obzirom na to da najam plaća samo na pet lokacija u celoj Srbiji.

    Prošlogodišnji rashodi SNS bili su 114,1 milion dinara, a ubedljivo najviše izdvojeno je za telefon i internet na Novom Beogradu gde je centrala stranke (9,72 miliona), a za zakup prostorija na Čukarici čak 4,14 miliona dinara.

    Troškovi za redovan rad DS prošle godine su iznosili 103 miliona dinara, a SDS Borisa Tadića samo 4,4 miliona.

    Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković za Blic smatra da su troškovi partija zapravo još veći.

    Mehanizmi su razni, a jedan od načina je da stranke koje dobiju izbore svoje ljude zapošljavaju svuda, tako da troškovi po osnovu zarada u stranci postaju manji.

    Takođe, stranke nikada ne plaćaju ekonomsku cenu zakupa. Neretko se koriste vozni parkovi i sredstva za putovanja tamo gde su sada ti članovi zaposleni, tako da je i ta vrsta troškova manja, priča Stojiljković.

    On najavljuje da ozbiljniju analizu finansijskih izveštaja političkih stranaka u Srbiji treba očekivati na jesen.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE