Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Plata u Srbiji redovno – kasni

    Oko 600.000 radnika iz privatnog sektora zaradu prima sa zakašnjenjem od mesec, dva ili više, dok oko 50.000 zaposlenih u preduzećima širom Srbije uopšte ne prima platu.

    Ovo upozorava Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, a kako kažu, najgora situacija je u tekstilnoj i prerađivačkoj industriji i metalskom kompleksu.

    Preduzeća koja ne isplaćuju redovno zarade treba staviti na stub srama, kažu sindikati. Navode primer Hrvatske u kojoj postoji javna lista sa takvim preduzećima. Da to postane praksa u Srbiji, predložili su prošle godine, kada se menjao Zakon o radu, ali nije bilo zainteresovanih.

    "Evropska zakonodavstva poznaju i krivičnu odgovornost poslodavca koji ne uplati zaradu zaposlenom. U Nemačkoj je predviđena kazna zatvora od tri do pet godina", kaže Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije.

    Međutim, dodaje, da to u Ministarstvu rada nije naišlo na odobravanje tako da sada u Zakonu o radu postoji samo novčana kazna. "Ne znam da je jedan poslodavac platio kaznu zbog neisplaćenih zarada", ističe Savić.

    Glavni razlozi za neredovne isplate su nelikvidna privreda i preopterećenost preduzetnika velikim brojem nameta, smatraju u Uniji poslodavaca. "Stranci sa kojima kontaktiramo prosto ne mogu da shvate da je moguće da neko radi mesecima, a da ne primi platu", kaže Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca. koji očekuje ozbiljne korake od države.

    Od početka godine inspektori rada su, tvrde, doneli više od 1.000 rešenja kojima se poslodavcima nalaže da isplate zarade, i podneli oko 700 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv takvih poslodavaca.

    Poslednjim izmenama Zakona o radu zaposleni bi trebalo lakše da dođu do svog novca. Goran Marković iz Ministarstva za rad navodi da je uvedena mogućnost da zaposleni na osnovu obračuna zarade imaju mogućnost da se direktno obrate sudu, a taj obračun zarade ima snagu izvršne isprave.

    U praksi ovo zakonsko rešenje ne funkcioniše, ističu sindikati. "Obračunski listić apsolutno nije javna isprava i nije dovoljan da bismo naterali poslodavca da nam isplati zaradu koju nam duguje. Ukoliko želite da naplatite, morate u privrednom sudu povesti spor i redovnim putem doći do svog potraživanja. To traje godinu dana, ili duže", kaže Ranka Savić.

    U Poreskoj upravi na pitanja uopšteno odgovaraju da kontrolišu obračun poreza i doprinosa na zarade, napominjući da je, u slučaju kada zarada nije isplaćena, poslodavac dužan da obračuna i plati doprinose na najnižu mesečnu osnovicu doprinosa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE