Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF NBS

    Sa MMF ni reči o platama i penzijama

    Srbija postigla dogovor o prvoj reviziji aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. Nije bilo reči o povećanju plata i penzija, ali jeste o poskupljenju struje.

    Srbija je postigla dogovor o prvoj reviziji aranžmana koji Izvršni odbor Fonda treba da odobri krajem juna, izjavila je šefica Misije MMF za Srbiju Suzana Murgasova. Ukoliko IO odobri dogovor, Srbiji će biti na raspolaganju 146 miliona evra od ukupne pozajmice od 1,2 milijarde evra predviđenih aranžmanom sa MMF, kazala je ona.

    Murgasova je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije je istakla da su srpske vlasti najavile da ne nameravaju da povlače sredstva raspoloživa u okviru stendbaj aranžmana. Dodaje da je MMF povećao raniju projekciju privrednog rasta Srbije sa minus 0,5 odsto, na nula procenata.

    "Fiskalni rezultati u prvom kvartalu su u potpunosti u skladu s programom. Deficit opšte države bio je značajno niži od ranije projektovanog. Jednokratni faktori jesu igrali važnu ulogu, ali je važno da je poraslo povećanje prihoda od PDV i akciza, kazala je Murgasova.

    Murgasova je kazala da se u prvoj reviziji aranžmana sa Srbijom nije razgovaralo o povećanju plata i penzija, ali je ukazala da svi fiskalni ciljevi koji su predviđeni aranžmanom ostaju nepromenjeni.

    Prema rečima ministra finansija Dušana Vujovića, iako je premijer Aleksandar Vučić nagovestio mogućnost da ove godine budu povećane plate i penzije, krajem trećeg kvartala biće jasnije da li su uštede održive i da li postoji prostor da se plate i penzije uvećaju, koja su umanjena novembra prošle godine.

    Vlada, kako je rekao Vujović traži da se za godinu dana produži rok za zaštitu od poverilaca preduzeća u restrukturiranju u kojima je zaposleno 20.000 ljudi, a konačan spisak tih preduzeća uskoro će sačiniti ministar privrede Željko Setić.

    Vujović je podsetio da će mera zaštite tih preduzeća koja ističe 31. maja, biti zamenjena drugom Vladinom odlukom. On očekuje da rast privrede ove godine bude pozitivan i da se uspesima u fiskalnoj konsolidaciji otvori prostor da NBS smanji kamatne stope.

    Vujović je naveo da je sa MMF dogovoreno da odluka o poskupljenju struje bude doneta početkom juna, zajedno s planom restrukturiranja Elektroprivrede Srbije.

    Na početku aranžmana bilo planirano poskupljenje struje od 15 odsto. Mi pokušavamo da to minimiziramo, ali ne želimo da povredimo stanovništo niti EPS, odnosno njegovu poslovnu sposobnost da osnaži i da bude potencijalni izvoznik struje i privuče investitore", rekao je ministar finansija.

    >>>>`Struja ne mora da poskupi`

    Vujović je rekao da će konkretan iznos poskupljenja struje biti objavljen nakon usvajanja plana finansijskog i menadžerskog restrukturiranja EPS, krajem maja, odnosno početkom juna.

    "Kod EPS i Svetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj sudeluju kreditima kojima podržavaju korporativno-pravnu i tehničku i finansijsku reorganizaciju i oni traže te mere."

    Uz konsultaciju s njima će biti finalizovan taj predlog koji će ići na sednicu Vlade krajem maja, početkom juna. Posle toga će biti objavljen deo oko cena, rekao je Vujović.

    Kako je dodao, ekonomski gledano bi cenu struje trebalo povećati odmah i reći stanovništvu "platite", ali Vlada pokušava da omogući i zaštitu interesa građana i funkcionisanje EPS.

    Suzana Murgasova je na konferenciji za novinare najavila da odlazi na drugu dužnost posle tri i po godine na čelu Misije MMF za Srbiju. Misija MMF je u Srbiji od 29. aprila povodom prve revizije trogodišnjeg aranžmana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE