Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Preporuke Srbiji: Višak u budžetu na otplatu duga

    Srbija bi privatizaciju i restrukturiranje u javnom sektoru trebalo da počne od najvećih preduzeća, a eventualni višak budžetskih priliva da troši na otplatu duga, navodi se u preporukama ministara ekonomije i finansija Evropske unije.

    "U restrukturiranju i privatizaciji ne treba ostavljati za kraj najteža, već treba od njih početi", izjavio je šef sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Freek Janmaat, predstavljajući preporuke koje u Briselu usvaja Saveta ministara za ekonomiju i finansije.

    Kada je reč o EPS, Janmaat je kazao i da treba voditi računa da cene struje moraju da odražavaju troškove, uključujući potrebne investicije da bi se unapredila infrastruktura i sprečio nedostatak struje u budućnosti, ali i da bi se popravilo stanje u ekološkom smislu.

    "Visoka stopa loših kredita u komercijalnim bankama je takođe razlog za zabrinutost. Sa nestrpljenjem očekujemo strategiju za rešavanje tog pitanja najavljeno za jun", rekao je Janmaat.

    U slučaju da bude više budžetskih priliva od predviđenih, Janmaat je kao najbolji korak predložio da se novac potroši za otplatu duga, a ukoliko se koristi za druge svrhe to treba da budu investicije, a ne potrošnja.

    Brisel preporučuje i da se u reformi javne uprave detaljno razmotri gde ima viškova, ali i kako da se unapredi javna usluga, dok pažnju treba pokloniti unapređenju rada poreske uprave.

    Kada je reč o unapređenju poslovne klime, među ključnim preporukama Evropske komisije su regulacija parafiskalnih nameta, kao i borba protiv sive ekonomije, naveo je Janmaat.

    U pogledu radnih propisa, potrebno je videti koje propise je moguće ukinuti da bi se smanjilo administrativno opterećenje, dok su potrebne mere za aktivno zapošljavanje posebno za mlade i dugo nezaposlene.

    Janmaat je dodao da će povećanje zaposlenosti zavisiti od vladinih mera, kako fiskalne konsolidacije koja između ostalog vodi do smanjenja kamatnih stopa, i reforme radnih propisa, tako i od razvoja situacije u Evropi.

    Za podsticanje poslovne klime Srbija treba da podstaknu i privatne investicije, na primer kroz pozajmice malim i srednjim preduzećima, ali i da podstakne javne projekte, poput radova na koridorima i proizvodnji i prenosu energije, sa posebnim osvrtom na gasne interkonektore.

    Janmaat je ukazao i na potrebu da se obrazovni programi usklade sa zahtevima tržišta rada. Ukazao je da Brisel pozdravlja reformske mere koje je preduzela Vlada Srbije, kao i da će motriti ispunjavanje preporuka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE