Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Milion maraka za doček pape

    Za doček poglavara Katoličke crkve pape Franje, koji će početkom juna posetiti Bosnu i Hevegovinu, država će izdvojiti skoro milion konvertibilnih maraka.

    Na zahtev Predsedništva BiH za doček pape, koji u junu dolazi u Sarajevo, iz direktnih transfera biće obezbeđeno 990.000 KM, a sredstva će biti preusmerena Vrhbosanskoj nadbiskupiji za organizaciju dočeka.

    Ovo je samo jedna od brojnih stavki u planu za državnu kasu u 2015. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra Predlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2015. godinu, u ukupnom iznosu od 1.563.580.625 KM, pišu Novosti.

    Od ovog iznosa 950 miliona KM ide na finansiranje institucija BiH, a čak 613.580.625 KM za servisiranje spoljnog duga. Iako je iznos za finansiranje spoljnih dugovanja i dalje izrazito visok, to je ipak manje za 232,8 miliona u odnosu na prošlu godinu.

    Za finansiranje spoljnog duga Federacija BiH treba da obezbedi 396 miliona, Republika Srpska 210, Brčko distrikt oko tri, a preostala četiri miliona KM državne institucije.

    Kad su u pitanju prihodi, od indirektnih poreza (PDV) očekuje se 750 miliona KM, a dodatnih 200 miliona od neporeskih prihoda i ostalog finansiranja.

    Međutim, ono što posebno "bode oči" su i dalje jako visoki troškovi po pitanju plata i naknada zaposlenih u institucijama BiH, na šta će otići čak 69 odsto prihoda, a uz dodatne materijalne troškove, za ove potrebe izdvaja se čak više od 80 odsto budžeta.

    Iako se prema još neutvrđenim podacima, barata se ciframa od preko 22.000 zaposlenih u 75 državnim institucijama, u ovoj godini planira se zapošljavanje dodatnih 164 službenika. Državni zvaničnici ovo pravdaju raznoraznim razlozima, a "najaktuelniji" je borba protiv terorizma, iako će samo 23 biti zaposleno u Odeljenju Tužilaštva BiH za borbu protiv terorizma.

    Ekonomski analitičar Predrag Duduković za Novosti kaže da BiH već duže vreme karakterišu ne samo prevelika zaposlenost u javnom sektoru, nego i prevelike plate birokratije i da tako nije samo na nivou institucija BiH, nego i na nivou entiteta RS i FBiH.

    Dok zaposlenost i plate u javnom sektoru ne budu bar približne platama u privredi, neće biti moguć ekonomski razvoj BiH, ističe Duduković i napominje da ogromni troškovi zaposlenih u institucijama BiH "ostavljaju jako malo prostora za bilo kakav razvoj privrede".

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE