Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EK predložila kvote za imigrante

    Evropska komisija iznela je svoj ambiciozni program sprečavanja ilegalnog useljavanja na teritoriju Evropske unije koji, između ostalog, obuhvata kvote za prihvat po zemljama članicama.

    Prema ovoj preciznoj računici, koja je uzimala u obzir razne parametre, od veličine teritorije i broja stanovnika, preko visine BDP, do stope nezaposlenosti, Nemačka bi trebalo da primi 18,42 odsto ilegalaca koji traže azil, Francuska 14,17, Italija 11,84, Španija nešto ispod 10, Poljska oko pet, Češka tri procenata.

    Među članicama EU povela se velika debata po ovom pitanju, s primetnim razmimoilaženjima. Sistem kvota, tako, podržavaju Francuska, Italija i Nemačka, dok su, na primer, Velika Britanija i Mađarska odlučno protiv, smatrajući da se time ilegalci samo podstiču da dođu.

    Evropska komisija, međutim, ističe da je, u ovakvoj situaciji, najgore sedeti skrštenih ruku. Od početka godine, stradalo je čak 1.800 emigranata.

    Prema protokolima vezanim za Lisabonski sporazum, Velika Britanija, Irska i Danska imaju pravo na izuzetak iz dogovora o azilantima i imigraciji, pa će se, najverovatnije, dalje rešenje tražiti samo među dvadesetpetorkom. Nemačka, Francuska i Velika Britanija dobile su prošle godine ukupno 72 odsto zahteva za evropski azil.

    Predsednik EK Jean-Claude Juncker je rešavanje imigrantskog pitanja svrstao među deset prioriteta svog mandata.

    Među hitnim merama su između ostalog, predloženi utrostručavanje sredstava za funkcionisanje službi koje se bave pitanjima imigracije, mogućnost uvođenja vanrednih mera za zemlje koje su suočene s velikim prilivom i eventualne vojne oepracije protiv organizatora kolektivnog prebacivanja ilegalaca.

    EK je predložila da EU primi 20.000 azilanata, za šta je spremna da odvaja dodatnih 50 miliona evra u sledeće dve godine. O svemu bi tek trebalo da se izjasne Evropski savet i Evropski parlament, uz očekivanu žučnu debatu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE