Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Danci najredovnije platiše

    Među evropskim zemljama u kojima se najviše poštuju dogovoreni rokovi plaćanja na prvom mestu je Danska, u kojoj se više od 90 odsto računa plaća u roku, a slede je Nemačka i Mađarska.

    U Danskoj se više od 90 odsto računa plaća u roku, na drugom mestu je Nemačka sa gotovo 75 odsto, dok je treća Mađarska sa 52,3 odsto pravovremenih plaćanja. Najviše kasne u plaćanju Velika Britanija sa 24,1 odsto i Portugal sa samo 17,4 odsto računa plaćenih na vreme, pokazalo je istraživanje bonitetne kuće D&B iz Italije.

    Analiza je uključila navike u plaćanju kompanija iz 28 država u periodu od 2008. do 2014. godine, više od pet milijardi plaćenih računa za više od 27 miliona kompanija, saopštila je bonitetna kuća Raiting, koja ekskluzivno zastupa interese kompanije D&B u Srbiji i u Crnoj Gori.

    U Evropi u proseku gotovo 38 odsto kompanija poštuje dogovorene rokove i ne kasne sa plaćanjima. Najviše je kompanija koje kasne sa plaćanjima do 30 dana – 52 odsto evropskih kompanija spada u ovu grupu, dok je šest odsto posmatranih kompanija u 2014. kasnilo sa plaćanjima više od 90 dana.

    Najviše kašnjenja u plaćanju do 30 dana je zabeleženo u Velikoj Britaniji, Finskoj i Irskoj (preko 60 odsto). Evropski prosek u ozbiljnim kašnjenjima pri plaćanju (preko 90 dana) je 3,8 odsto.

    Iznad tog proseka se nalaze Grčka – 19,5 odsto, Portugal – 12,4 odsto, Poljska – 9,6 odsto, Italija – 5,1 odsto, Turska – 4,3 odsto i Irska -3,9 odsto. U Grčkoj je čak 11,9 odsto kompanija koje u proseku plaćaju račune sa više od 120 dana zakašnjenja.

    Analiza promena u disciplini plaćanja evropskih država u periodu 2008-2014. pokazala je da su najviše napredovale Nemačka, Holandija i Belgija. Sa druge strane najslabiji su Portugal i Španija.

    Ukoliko se gledaju promene u poslednjih godinu dana, najveći napredak je postignut u Poljskoj, Češkoj i Francuskoj, dok je disciplina plaćanja najviše opala u Belgiji i Velikoj Britaniji.

    Analiza po sektorima delatnosti pokazuje da se pri plaćanju najviše poštuju dogovoreni rokovi u kompanijama iz oblasti poljoprivrede, šumarstva, lova i ribolova, kao i u građevinarstvu. Grana privrede sa najviše kašnjenja pri plaćanju je rudarstvo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE