Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grčka, ipak, prodaje Pirej

    Grčka je ponovo pokrenula proces privatizacije Luke Pirej koji je počela prethodna vlada, ali uz smanjenje dela kapitala koji se prodaje sa 67 odsto na 51 odsto.

    "Obavestili smo potencijalni investitore o promeni uslove tendera", rekao je izvor za AFP.

    Koaliciona vlada kojom dominira radikalna levica je poslednjih nedelja nagoveštavala da će procenat državnih akcija kompanije koja kontroliše najveću luku Grčke na prodaju biti ponuđen deo kapitala koji će biti tek malo nadpolovičan.

    Grčka ni jedne godine nije ispunila ciljeve iz svog programa privatizacije koju zahtevaju njeni kreditora od 2010. godine da bi joj isplaćivali kreditnu pomoć koja je dostigla ukupno 240 milijardi evra.

    Početni cilj je bio 50 milijardi evra od privatizacije do 2016. godine, ali su ga prethodne vlade već smanjile na manje od 10 milijardi evra. Prethodna, takođe koaliciona vlada, konzervativaca i socijalista na tenderu aprila 2014. godine ponudila je 67 odsto.

    Izvor je rekao da su tri kompanije zainteresovane za kupovinu: kineski transportni konglomerat COSCO koji je operater holandskih kontejnerskih terminala APM Terminals, podružnica danskog giganta transporta Maersk i jedna grupa sa sedištem na Filipinima, International Container Terminal Services. Oni treba ponude da dostave do septembra, rekao je izvor za AFP.

    Vlada Alexisa Tsiprasa, na vlasti već tri meseca, nastoji da bude veoma obazriva s prodajom državne imovine jer ju je ranije nazivala "izdajom", ali je pod pritiskom poverilaca države, EU i MMF, da završi predviđene privatizacije.

    Po dolasku na vlast, Cipras je objavio zaustavljanje prodaje Luke Pirej dok se ne nađe nov način za zaštitu interesa države i zaposlenih. 

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE