Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Aromaterapija za početnike

    Aromaterapija je alternativni način da izlečite um, telo i dušu kroz korišćenje eteričnih ulja i mirisa kako biste stvorili opuštajuću atmosferu i stimulisali čula. Istraživanja pokazuju da se loše raspoloženje i negativne emocije mogu ukloniti aromatičnim mirisima koje ćete uvesti u svoju životnu sredinu. Naučite nekoliko osnovnih.

    Delovi tela zaduženi za čulo mirisa u korelaciji su sa delom mozga koji reguliše emocije. Pojedini mirisni proizvodi mogu promeniti krvni pritisak i druge fiziološke reakcije koje možemo porediti sa onima koji su postignuti meditacijom koja, sada već uobičajena praksa otklanjanja stresa. Naročito je efikasan miris jabuke.

    Aromaterapiju su praktikovali stari Egipćani koji su koristili eterična ulja u kupkama, masažama i procesu balzamovanja. Današnje studije pokazuju da određeni mirisi mogu pomoći u otklanjanju stresa, podsticanjem određenih procesa u telu. Takođe, stvaranju senzualno raspoloženje i čine vas vedrijim. Ukratko, upotreba ovih preparata popraviće vam dan, noću ćete lakše zaspati i imaćete mirniji san, a i lakše ćete se izboriti sa određenim bolovima.

    Otkrijte različite vrste lečenja mirisima kako biste znali koje sveće i ulja da koristite u skladu sa potrebama. Prirodno je da ljude privlače lepi mirisi i da čine da se osećaju dobro.

    Rezultate ćete dobijati polako, konstantnom upotrebom. Koristite mirisne sveće kada pravite sebi kupku u kojoj ćete se opustiti gledajući ih. Budite kreativni, pišite i čitajte dok koristite koncentraciju mirisa. Koristite mirise koji vas podsećaju na lepe stvari i vraćaju uspomene koje možete ponovo stvoriti korišćenjem posebnog mirisa kada vam dolaze prijatelji. Napravite posebno okruženje aromama vanile, ruže ili sandalovine.

    Kompanije u Tokiju koriste mirise kako bi poboljšali produktivnost u kompanijama. Ujutro koriste osvežavajuć miris limuna koji osvežava i podstiče, popodne koriste miris ruže koji smanjuje stres, dok su kasnije dominantni opuštajući mirisi čempresa. U Tokio berzi  su puštali miris nane kroz otvore i ventile kako bi oraspoložili saradnike. Pojedine automobilske kompanije razvijaju mirise koje će držati vozače budnim i opreznim. Uskoro ćete se susresti i sa alarmima koji puštaju „miris za dizanje iz kreveta“.

    Terapija mirisima je veoma efikasan i ekonomičan način da se poveća produktivnost, kvalitet rada i osećaj blagostanja. Koristite raspršivače, arome koje se tope na grejačima, tamjan, kesice sa biljkama koje će visiti u ormanima, sprejeve, mirisne sveće, losione, mirisne štapiće…

    Započnite svoju terapiju koristeći neke od osnovnih mirisa:

    Lavanda– Umirije i opušta, smanjuje nivo stresa, depresije, anksioznosti i nervnih poremećaja. Koristi se u borbi protiv glavobolje i insomnije. Neki smatraju da je dobro koristiti ga pred porođaj i držati ga stalno u sobi i kupatilu.

    Citrusi (grejp, limun, pomorandža itd.)- okrepljuje i osvežava, podiže nivo pozitivne energije u sobi. Pomaže u koncentraciji. Studije pokazuju da je miris limuna učinio da ispitanici prave samo minimalne greške prilikom kucanja na tastaturi.

    Vanila- ovaj slatki miris poznat je prirodni afrodizijak. Zagreva i umirije. Vraća srećne uspomene na detinjstvo i bakinu kuhinju punu kolača.

    Cimet- Pomaže kod iscrpljenosti i umora. Pozitivno utiče na živce i čini vas smirenim i svesnim.

    Jasmin- duboki miris senzualizma

    Ruža- Ima sposobnost da opusti osobu. Pomaže ženama u stvaranju ravnoteže hormona.

    Sandalovina– Sadrži umirujuće sposobnosti. Ublažava iritacije i uklanja depresiju. Veoma je preporučljiv tokom meditacije.

    Jorgovan– Pomaže u donošenju odluka i poboljšava pamćenje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE