Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za zaštitu od nepogoda 70 miliona evra

    Direktor vladine Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević izjavio je da će ove godine početi realizacija projekata u cilju prevencije od elementarnih katastrofa, čija je vrednost oko 70 miliona evra.

    Blagojević je, posle međunarodnog skupa stručnjaka za smanjenje rizika od katastrofa, kazao da je 50 miliona evra obezbeđeno kroz donacije (od čega 40 miliona iz evropskih fondova), a da je 20 miliona kredit koji je uzet kod Svetske banke.

    Blagojević je precizirao da se će se projekatima predviđa donošenje planova rizika, formiranje vodno-informacionih sistema, sistema za predviđanje plavljenja, sistema za rano upozoravanje, ali i izgradnja novih objekata za zaštitutu od plavljenja.

    Prema njegovim rečima, novi projekti će se zidati u Paraćinu, Svilajncu, Šabcu, Bogotiću, Aleksincu, Bačkoj Palanci, Raškoj, Novom Pazaru, Negotinu. Očistiće se 60 kilometara kanala u Obrenovcu, 36 km trenežnih kanala u Surčinu i na Novom Beogradu, a planirana je i kupovina mobilne opreme za zaštitu od plavljenja.

    Blagojević je kazao da će se raditi analiza koja je neophodna za studiju zaštite od plavljenja Kolubare, ali i katastar klizišta, jer je procena da trećina teritorije u zemlji nalazi pod klizištima.

    "2015. je godina prevencije, prošla godina je bila godina obnove. Greške više ne smemo da pravimo", rekao je Blagojević.

    Blagojević je naglasio da je zato međunarodni skup u Beogradu koji je okupio eksperte iz 20 država Evrope, Azije i Ujedinjenih nacija veoma značajan, jer će oni svojim praktičnim znanjem doprineti u formiranju novog zakona i održivog sistema upravljanja rizicima od prirodnih katastrofa.

    Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Irena Vojačkova-Solorano naglasila je da se veliki broj projekata odnosi na lokalne samuprave i da ih je zato neophodno povezati i ojačati.

    Boravak oko 40 iskusnih stručnjaka iz ove oblasti u Srbiji obuhvatiće pored Beograda i posete opštinama, gde će i predstavnici lokalnih samoprava imati prilike da sa gostima iz inostranstva razmene iskustva u radu na smanjenju rizika od prirodnih katastrofa.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE