Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koja obećanja Vučić nije uspunio za godinu dana

    Zakoni o javnim preduzećima, stranim ulaganjima, registru korisnika javnih sredstava, platnim razredima i hipoteci nisu usvojeni ni za više od godinu dana rada aktuelne vlade, iako je premijer Aleksandar Vučić u svom ekspozeu najavio da će biti završeni u prvih 100 dana, piše Danas.

    Smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru još nije došlo na dnevni red, kao ni profesionalizacija javnih preduzeća i završetak reforme pravosuđa, a sve je najavljeno za "do kraja prošle godine".

    Godinu dana nakon formiranja aktuelne vlade mnoge stvari su ispunjene, neke nisu, a pojedine su završene ali ne u roku koji je predviđen u ekspozeu, predstavljenom u Skupštini Srbije krajem aprila prošle godine.

    List podseća da, iako je obećano da će "od A do Š", u prvih 100 dana biti urađeno, od 17 zakona najavljenih u tom roku usvojeno je na vreme osam – o poreskom postupku, radu, privatizaciji, stečaju, penzijskom i invalidskom osiguranju i set medijskih zakona.

    Propisi o planiranju i izgradnji, državnim službenicima, zaštiti uzbunjivača i o osiguranju takođe su izglasani, ali pošto je probijen rok od 100 dana.

    Sa tog spiska preostalo je još pet zakona, na čije se usvajanje čeka već duže od godinu dana – o javnim preduzećima, stranim ulaganjima, registru korisnika javnih sredstava, platnim razredima i hipoteci.

    Smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru uprkos brojnim najavama još nije stiglo na red, a i pored zabrane zapošljavanja su se nastavila i u prošloj godini.

    Nije došlo ni do potpune profesionalizacije upravljanja javnim preduzećima i eliminisanja gubitaka u tim preduzećima, imajući u vidu da konkursi za direktore još nisu raspisani.

    Za "do kraja 2014." najavljena je i agresivna privatizacija, završetak reforme pravosuđa i zakon o inspekcijskom nadzoru.

    Privatizacija, međutim, prema svim prilikama, ne ide tako agresivnom brzinom i postavlja se pitanje da li će biti završena u određenim rokovima, reforma pravosuđa ne može se smatrati završenom, a zakon o inspekcijskom nadzoru usvojen je tek nedavno.

    Najava pokretanja velikih projekata jeftine stanogradnje takođe nije na vidiku, piše Danas.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE