Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Merkel i Hollande ubrzavaju `grčko pitanje`

    Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Francoise Hollande rekli su da pregovori o isplati poslednje tranše zajma Grčkoj moraju da se ubrzaju, kako bi Atina bila u stanju da plati obaveze koje dospevaju od juna.

    Sporazum bi trebalo da se postigne do kraja maja, kako bi Atina bila u stanju da na vreme plati rate otplate kredita koje dospevaju od juna, rekli su Merkel i Hollande i naveli da su spremni da se sastanu s premijerom Grčke Alexisom Tsiprasom tokom samita EU 20. i 21. maja u Rigi, kako bi pokušali da pročešljaju sva pitanja.

    "Moramo da ubrzamo stvari. Grčka ima finansijske potrebe, te tako treba naći finansijske resurse", rekao je Hollande. Merkel je dodala: "Veoma smo zainteresovani da do kraja maja imamo sporazum".

    Grčki ministar finansija Yanis Varoufakis rekao je dan ranije da je uveren da će sledeće sedmice biti postignut sporazum Atine i njenih kreditora, Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske centralne banke i Evropske komisije.

    Grčka vlada gotovo četiri meseca se nateže s kreditorima grčke države o reformama koje mora da sprovede da bi dobila poslednju tranšu kreditne pomoći od 7,2 milijardi evra.

    Time će se završiti isplata programa pomoći ukupne vrednosti 240 milijardi evra koji je pokrenut pre pet godina, pošto se javni dug Grčke oteo kontroli.

    Poslednjih sedmica, Grčka je preživljavala tako što je iz rezervi prikupljala sredstva za isplatu svakodnevnih potraživanja kao što su plate i penzije.

    Atina je, međutim, priznala da više neće imati rezervi kada joj sledećeg meseca dođu nove obaveze na naplatu. Ako se dotle ne postigne sporazum sa kreditorima, Tsiprasova vlada će se suočiti sa izborom šta može, a šta ne može da plati, sa uvođenjem kontrole kapitala, a čak i sa mogućnošću ispadanja iz evrozone.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE