Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za obnovu 1.100 km puteva 400 miliona evra

    U naredne četiri godine u Srbiji će, zahvaljujući zajedničkom projektu Vlade i međunarodnih finansijskih institucija, biti rehabilitovano 1.100 kilometara puteva.

    Zajednički projekat Vlade, Evropske investicione banke, Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, vredan je oko 400 miliona evra, rečeno je na predstavljanju tog projekta.

    Ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović istakla je da je taj projekat značajan isto koliko i završetak Koridora 10, jer su to dva najznačajnija projekta u oblasti saobraćaja, i da Vlada zato neće dozvoliti kašnjenje u izvođenju radova.

    Novac koji smo opredelili za prvu godinu mora da bude potrošen, a Putevi srbije imaju nalog Ministarstva da za svako kašnjenje naplaćuju kaznene penale, poručila je ona.

    Mihajlović je upozorila izvođače da imaju veliku odgovornost i da zato treba da poštuju rokove i obave kvalitetne radove, kako bi pokazali da srpska putarska i građevinska preduzeća mogu da urade više od onog kako su prikazivani u javnosti.

    Predstavnik Svetske banke u Srbiji Svetlana Vukanović je ukazala da je 18 meseci čekano da se postignu svi uslovi za potpisivanje ugovora o rehabilitaciji puteva, koji su zapušteni još od devedesetih godina.

    Prema procenama Svetske banke, potrebno je između 800 i 900 miliona dolara da bi se uredila mreža puteva, jer se Srbija po konkurentnosti putne infrastrukture nalazi na 114 mestu od 144 zemlje.

    Kako je naglasila, tog novca danas niko nema, pa su zato tri međunarodne finansijske institucije i Vlada Srbije dali po 100 miliona evra kako bi se završila prva faza radova.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE