Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dva budžeta sa `rupom` od 600 miliona evra

    Bosni i Hercegovini hitno treba najmanje 500 miliona evra od Međunarodnog monetarnog fonda kako bi se "zakrpile" budžetske rupe, izjavio je ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda.

    "Zna se deficit u Republici Srpskoj koji iznosi 500 miliona konvertibilnih maraka (250 miliona evra). Iskazani deficit u Federaciji BiH je 684 miliona KM (350 miliona evra) i to po proračunu, ali ko zna kakvo je stvarno stanje", objasnio je Bevanda "rupe" u budžetima dva entiteta.

    Ocenio je kako je u ovakvoj situaciji potreban "ohrabrujući nastup" MMF prema BiH, poput onog u slučaju Ukrajine ili Grčke, gde je Fond odobrio stotine milijardi evra kredita. "Milijarda KM (500 miliona evra) koja bi sanirala manjak u BiH je minimum", smatra Bevanda.

    Šef misije MMF u BiH Ron van Rooden je ranije ovog meseca potvrdio da MMF ostaje spreman na dogovor o novom stand-by aranžmanu koji bi ponovo bio vezan za reforme. "Brzo ćemo se vratiti kako bi detaljnije razgovarali o sadržaju eventualnog novog aranžmana", kazao je tada Van Rooden.

    Bevanda je kazao kako je pomalo iznenađen što aranžman nije zaključen, ali je saglasan da očekivane reforme kasne. Politička nestabilnost u zemlji, kako je kazao, prouzrokovala je zastoj domaćeg investiranja, pa uprkos rastu štednje i građana i preduzetnika, niko ništa ne ulaže.

    "Kada imate ovakve reakcije domaćeg preduzetništva onda možete misliti kakav je refleks nekih strateških investitora", kazao je Bevanda dodajući kako je vreme da se odlučno kaže da tako dalje ne može.

    "Budžetski deficiti u entitetima polako dostižu tačke koje ne možete nadoknaditi. Ne može se više tolerisati da državne firme nisu plaćale doprinose državi deset do petnaest godina. To je apsurd", upozorio je ministar finansija BiH.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE