Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sporazum Ukrajina – EU od 2016.

    Rusija je odustala od zahteva za odlaganje primene trgovinskog sporazuma između Evropske unije i Ukrajine.

    "Ruska delegacija se ne protivi preporuci da trgovinski sporazum između Ukrajine i EU od 1. januara 2016. godine stupi na snagu", izjavila je evropska komesarka za trgovinu Cecilia Malmstrom i dodala da je sada potpuno jasno da sporazum neće biti menjan i da će biti implementiran na vreme, prenosi agencija France presse.

    Sporazum o slobodnoj trgovini između Ukrajine i EU je deo šireg Sporazuma o pridruživanju, čije je potpisivanje krajem 2013. godine suspendovao tadašnji ukrajinski predsednik Viktor Yanukovich, nakon čega su usledili masovni protesti u Kijevu, koji su zatim eskalirali u oružane sukobe, a potom doveli i do državnog udara.

    Sporazum je, međutim, konačno potpisan 2014. godine i trebalo je da stupi na snagu u januaru ove godine. Ipak, Evropska unija je u septembru prošle godina odložila realizaciju sporazuma za godinu dana.

    Predsednik Rusije Vladimir Putin je početkom maja upozorio da će Moskva blokirati pristup Ukrajine ruskim tržištima ukoliko Kijev primeni bilo koji deo trgovinskog sporazuma sa Briselom, prenosi Reuters.

    Početak 2016. već je godinu dana kasnije od planiranog datuma zbog protivljenja Rusije naporima EU da integriše Ukrajinu i udalji je od sfere ruskog uticaja, navodi britanska agencija.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE