Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemci otvaraju vrata Hrvatima?

    Dok Slovenija ograničava pristup svom tržištu rada za hrvatske državljane na još tri godine, Nemačka će 1. jula ukinuti radne dozvole za građane Hrvatske, prenose regionalni mediji.

    Kako se navodi, to je u nezvaničnom razgovoru za Croexpress.eu rekao zastupnik nemačkog Bundestaga iz redova Hrišćansko-demokratske unije, Klaus Peter Vilš.

    Vilš je navodno potvrdio da je politička odluka donesena i da se čeka da prođe parlamentarnu proceduru u koju će biti upućena pod brojem 242. Odluka o ukidanju, tvrdi on, biće donesena u junu, piše Croexpress.eu.

    Kako navode, Nemačka je dužna da odluku o produženju ili ukidanju radnih dozvola za Hrvate donese do 30. juna 2015. Odluka tada može biti produženje ili ukidanje radnih dozvola na period od iduće tri godine do 1. jula 2018. godine.

    Ako se, kako tvrdi Vilš, radne dozvole ukinu, ovaj datum za Hrvate će biti nevažan. Ako se pak dogodi da se radne dozvole ipak ne ukinu, do 30. juna 2018. moraće da se odluči da li će se ograničenje zapošljavanja produžiti za još dve godine (model 2 + 3 + 2), kao što je bilo u slučaju Rumunije i Bugarske.

    Istovremeno, vlada u Ljubljani je potvrdila predlog zakona kojim se za još tri godine ograničava pristup slovenačkom tržištu rada za hrvatske državljane.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE