Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sertić pozvao poslanike da podrže izmene i dopune Zakona o privatizaciji

    Ministar privrede Željko Sertić pozvao je danas poslanike u Skupštini Srbije da podrže izmene dopune Zakona o privatizaciji i time stave tačku na taj proces i okrenu se budućnosti.

    Sertić je u parlamentu, obrazlažući predložene izmene i dopune zakona, rekao da su u pitanju preduzeća koja su u totalnom haosu i koja niko od 2000. godine nije hteo da privatizuje ili su bila privatizovana, a zatim "očerupana, devastirana, pa vraćena državi".

    "Ovde smo kako bi rešili problem dug više od dve decenije. Molim vas da nam pomognete da rešimo problem. Ovo je rak rana našeg društva", rekao je Sertić.

    On je kazao da je privatizacija 526 preduzeća "vruć krompir" koji je sadašnja vlada nasledila i jedan od najvećih problema za koji se sada predlažu rešenje.

    Kako je istakao, malo koje od tih preduzeća može da izdrži tržišnu utakmicu, s obzirom na njihove loše tehologije i činjenicu da su bez stručnjaka koji su ih napustili.Prema njegovim rečima, ukupan dug tih preduzeća prevazilazi njihovu imovinu koju imaju, a samo 50 kompanija sa tog spiska duguje državi i poveriocima četiri milijarde evra.

    "Zamislite da danas imamo taj novac u opticaju", rekao je Sertić.

    On je naveo da u poslednjih šest godina nije privatizovano ni jedno preduzeće i dodao da su milijarde dinara iz državnog budžeta otišle za njihovu pomoć.

    Sertić je rekao da ova vlada više ne želi da iz budžeta daje pare za ta preduzeća bez ekonomskog osnove i dodao da brojna preduzeća nisu plaćala svoje obaveze Elektroprivredi Sbrije, Železnicama Srbije i drugima.

    On je naveo da će tokom procesa privatizacije biti otpuštanja i stečaja, ali i da će biti još hapšenja zbog loših privatizacija.

    Ministar privrede je zamolio poslanike da se proces privatizacije privede kraju, jer kako je istakao više puta, "ova vlada nije kriva za loše privatizacije, kao ni za to što već šest godina nije urađena nijedna privatizacija".

    "Ono što je veoma važno, ne tražimo neograničeno vreme. Tražimo do 31. oktobra zaštitu za 40 preduzeća koja će biti ili definisana ili prodata ili će otići u stečaj, bankrotstvo, likvidaciju", kazao je Sertić.

    Dodao je da je Vladi potrebna saglasnost parlamenta da mali broj preduzeća zaštiti od prinudne naplate godinu dana, što je usaglašeno sa Svetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom.

    On je naveo i da su potrebna još dva meseca da se završe pravni poslovi.

    "Ja kao ministar neću dozvoliti ni jednu privatizaciju u kojoj će neki tajkun ili neko drugi da kupi kompaniju da bi je za dve ili tri godine rasparčao i sazidao zgradu, a toga imamo do sada u velikom broju slučajeva", zaključio je Sertić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE