Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Neiskorišćeni poslovni potencijal žena

    Iako imaju potencijal, žene su slabo prisutne u biznisu, a mnogo ih je nezaposleno i ekonomski zavisno, što bi trebalo da se promeni kroz Program "Žene u privatnom sektoru", koji je podržala Vlada Srbije i relevantne privredne institucije.

    Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog odbora za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, predsednik PKS Marko Čadež i predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić, potpisali su Protokol o saradnji na sprovođenju Programa "Žene u privatnom sektoru", kojim se unapređuje rodna ravnopravnost u poslovnom okruženju.

    Vlada Srbije, kako je istakla Zorana Mihajlović, hoće da se uključi i da pomogne da žene rade, da budu uključene u biznis, ne samo kao preduzetnice.

    "Hoćemo i da isto tako pomognemo velikim kompanijama da iskoriste taj neiskorišćeni ženski potencijal u znanju, radu i iskustvu", istakla je ona, napominjući da žena ima malo i u biznisu, u vladi i u Skupštini, ali ima mnogo nezaposlenih i ekonomski zavisnih.

    "Nema opravdanja ukoliko se svi ne uljučimo i ne omogućimo da se žene zaposle. Mi ćemo se potruditi da to uradimo konkretnim merama. Ako je to izmena zakona ili određene finansijske podrške, ako je to izmena poreske politike, ako je to mogućnost lakšeg kreditiranja, kada govorimo o ženama koje imaju svoje kompanije", rekla je potpredsednica Vlade Srbije.

    Program "Žene u privatnom sektoru" inicirala je Svetska banka, a sprovodi ga tim koji čine predstavnice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Ministarstva za rad i zapošljavanje, Udruženja poslovnih žena, PKS i eksperti za rodnu ravnopravnost.

    Pozivu za učešće u tom programu se odazvalo šest kompanija – beogradske firme Logo doo, AMC-Afrodite mode colection i Al Grosso, Hemofarm iz Vršca, Telekomunikacija iz Blaca i Nopal Lux iz Bačke Palanke. Te firme, rekli su njihovi predstavnici, žele da učešćem u tom programu doprinesu u svom poslovnom okruženju ravnopravnosti žena i muškaraca.

    Prema izveštaju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti iz ove godine, jedan od najčešćih oblika diskriminacije prema ženama je na radu i pri zapošljavanju. Da bi se to promenilo, pristupilo se ovom pilot programu, čiji je osnovni cilj pružanje podrške Planu mera za otklanjanje i ublažavanje neravnomerne zastupljenosti polova.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE