Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Amazon popustio, slede Apple, Google i Facebook

    Amazon već dugo veliki deo svojih prihoda u Evropi šalje u Luksemburg, zemlju poznatu po malim porezima, ali je pod pritiskom Evropske komisije, morao da promeni taktiku.

    Amazon već dugo veliki deo svojih prihoda ostvarenih u Evropi šalje na račun u Luksemburgu, jer je ova zemlja poznata po malim porezima. Upravo zato su mnoge kompanije i bogati pojedinci u ovoj zemlji držali svoje račune.

    Međutim, Amazon je pod pritiskom Evropske komisije, koja tvrdi da ova kompanija ima ilegalni dogovor sa Luksemburgom za pranje novca od poreza, morao da promeni taktiku. Sada Amazon počinje da plaća poreze i u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i Španiji.

    To je prvi korak za kontrolu mnogih velikih kompanija koje na takav način štede, a zapravo peru velike količine novca od poreza. U Velikoj Britaniji je, na primer, u aprilu uveden zakon koji se popularno naziva porezom na Gugl, kako bi se sprečile poreske malverzacije u izvozu.

    Kao posledica ovoga, kompanije poput Applea, Googlea i Facebooka sada moraju da objave svoje prihode u svakoj zemlji posebno. Ovaj najnoviji potez Amazona trebalo bi da podstakne i druge velike kompanije na isti korak.

    Apple se optužuje da nije platio porez u Irskoj, a odnos Googlea prema stranim porezima okarakterisan je kao zao, proračunat i neetičan. Iz Amazona kažu da su već dve godine radili na uvođenju novih taktika poslovanja, čiji će se učinak tek videti.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE