Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Neće platu preko računa, već u kešu

    Zagrebački sudija Zorka Ćaćić Zagrajski već četiri meseca nije primila platu jer ne želi da ima bankarski račun, piše Večernji list.

    Sudiju su pozvali da dostavi podatke o svom tekućem računu, što ona nije uradila, tako da su joj plate na računu Opšinskog građanskog suda u Zagrebu.

    "Zašto bih banci plaćala naknade za račun?!", pita se Ćaćić Zagrajski, koja na tome insistira pre svega radi poštovanja jednog od temeljnih načela pravnog poretka i zakonitosti prema kojem podzakonski propis ne može izmeniti zakon.

    Stoga traži da joj sud na kojem radi platu isplaćuje u gotovini. Tako ju je neko vreme i primala dok 2013. godine tadašnji ministar finansija Slavko Linić, radi efikasnosti poreskog sistema, Pravilnikom o porezu na dohodak nije odredio da je isplata plate moguća jedino na banakarski račun.

    Sudija tada tri meseca nije primila platu pa je u oktobru 2013. u znak protesta na jedan dan obustavila rad. Stoga je protiv nje pokrenut disciplinski postupak koji se još vodi na Državnom sudskom veću, dok je ona u novembru 2013. podnela tužbu Županijskom sudu u Zagrebu radi opravdanja štrajka, u povodu koje još ništa nije učinjeno osim što je rešavano pitanje nadležnosti.

    Ćaćić Zagrajski je hrvatskoj javnosti poznata jer je pretila premijeru Zoranu Milanoviću kažnjavanjem zbog toga što se nije odazvao kao svedok, a zatim i odbijanjem tužbenog zahteva od 120.000 kuna Milana Bandića protiv HTV.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE