Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    OECD: Ulažite u đake, isplatiće se

    Svetska privreda mogla bi da ima ogromne koristi do 2030. ako razvije obrazovne sisteme koji će omogućiti svim đacima da savladaju osnove u čitanju, matematici i nauci, ocenjuje OECD.

    Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je u Berlinu predstavila izveštaj pod naslovom "Univerzalne osnovne veštine", u kome je uporedio podatke iz 76 zemalja.

    Ta organizacija je zaključila da je ključno da đaci savladaju bar osnovne veštine u čitanju, matematici i nauci, koje su u izveštaju definisana kao "savremena funkcionalna pismenost" ili najmanje prvi nivo programa PISA za ocenu nivoa obrazovanja i stečenih znanja.

    OECD je ocenio da bi "koristi za rast, privredu i održivi razvoj bile ogromne" kada bi svaki đak od 15 godina u svetu do 2030. godine savladao osnovna znanja. Istraživanje je pokazalo da se to odnosi i na razvijene zemlje poput SAD u kojima 24 odsto 15-ogodišnjaka ne savlada osnovni nivo znanja u skladu sa PISA testovima.

    Dodaje se da bi, ako bi SAD omogućile da svi đaci savladaju osnovna znanja, američka privreda mogla da ostvari "dodatnih 27 milijardi dolara" tokom radnog veka tih mladih ljudi. Bogate članice OECD bi mogle da ostvare rast bruto domaćeg proizvoda od 3,5 odsto do 2030. ako bi uložile neophodne napore u obrazovanju.

    OECD je naveo primer Gane istakavši da bi ta zapadnoafrička zemlja mogla da "utrostruči BDP na svake četiri godine tokom radnog veka tih đaka". "Bez savladanog znanja, ljudi završavaju na marginama društva, a tehnološki napredak ne prerasta u ekonomski rast", upozorio je OECD.

    Ta organizacija je pozvala vlasti zemalja u svetu da pomognu svojim građanima da se "suoče sa ovim izazovima tako što će im obezbediti da do 2030. godine "svi imaju znanja i veštine koje su im potrebne za dalje obrazovanje i rad".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE