Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najbogatiji na Balkanu: Tri Hrvata, pa Srbin

    Prva tri mesta na Forbesovoj listi najbogatijih u regionu, pripadaju Hrvatima, dok je srpski „predstavnik“ Miroslav Mišković tek četvrti. Mnogim preduzetnicima, pre svega iz Srbije, teško ući u trag novca, piše Forbes.

    Ivica Todorić najbogatiji je čovek u regionu, a slede ga još dvojica Hrvata, Branko Roglić i Emil Tedeski.
    Todorić i Agrokor imaju prihod i vrednost deonica 3,379 milijardi evra, a najveće je iznenađenje što je sa 2,5 milijardi evra prihoda i vrednosti deonica Roglić, vlasnik Orbica, pretekao Tedeskija iz Atlantic Grupe, čiji je prihod i vrednost deonica 1,533 milijarde evra.

    Najbogatiji Srbin i četvrti na listi najbogatijih u regionu je Miroslav Mišković, za kojeg se procenjuje da ima 463 miliona evra prihoda.

    Prošlogodišnji lider Miodrag Kostić i njegova MK grupa imali su za 20 odsto manji prihod nego lane i više nije u „prvoj ligi“.

    U BiH je najbogatiji Izudin Ahmetlić koji je sa svojom Hifa grupom ostvario prihod od 330 miliona evra, a sledi Senad Džambić i njegov trgovački lanac Bingo sa zaradom od 258 miliona evra.

    Od Makedonaca vrh bogataša je rezervisan za Minča Jordanova sa prihodom od 26 miliona evra, a sledi Andrej Josifovski, „težak“ 22 miliona evra.

    Inače, Forbes se ove godine ogradio od potpune preciznosti stvaranja liste za ceo region, tvrdeći da mnogi poduzetnici, pre svega u Srbiji, kriju zemlju gde im „ležu" pare, pa je nemoguće svima ući u trag.

    Među njima su pre svega Filip Cepter i Vuk Hamović, a slično je i sa Lukšićima u Hrvatskoj. Kada je reč o „komšijama regiona“, Slovencima, najbogatiji su Iza i Samo Login i njihova kompanija Outfit 7 i imaju dobit od 617 miliona evra, a sledi Sandi Češko, vlasnik Studio moderne sa prihodom od 390 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE