Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Nema zaokreta, gledamo svoju kuću`

    Premijer Aleksandar Vučić odbacuje spekulacije da Srbija pravi zaokret ka Vašingtonu, tvrdeći da neće uništiti svoje prijateljstvo sa Rusijom, ali da ne sme da dozvoli da 2019. godine Srbija nema odakle da uzima gas.

    "Srbija neće da uništi svoje prijateljstvo ni sa Rusijom ni sa Amerikom. Ne pravi nikakve zaokrete u svojoj strateškoj orijentaciji. Vodimo odgovornu politiku, štiteći nacionalne interese i gledajući isključivo svoju kuću. 

    Zakleo sam se na Ustav Srbije, pod trobojkom i odgovaram isključivo našim građanima, a ne bilo kojoj svetskoj sili."

    Ovako srpski premijer, u izjavi za Novosti, odbija spekulacije da je "vladin brod" naglo okrenuo ka Vašingtonu, a povod je bila njegova izjava da je naša zemlja zainteresovana za izgradnju gasovoda iz Azerbejdžana, koju forsiraju SAD.

    On ponavlja da je Srbija spremna za diverzifikaciju gasnih izvora, jer ne sme da dozvoli da 2019. godine nema odakle da uzima gas. Od 2019. godine nećemo više moći da preuzimamo ruski gas iz pravca Mađarske na Beregovu i naći ćemo se u teškoj situaciji.

    Spremni smo da prihvatimo gas od Rusa, samo neka mi neko kaže odakle stiže taj gas? Da li preko Turske i Grčke i ko nam to garantuje, ili stiže preko Bugarske jer očigledno da preko Beregova neće da stiže, poručuje premijer.

    Vučić je rekao da Srbija iz Azerbejdžana može da dobije 300 ili 400 miliona kubika, što nije dovoljno za fabrike i stanovništvo, a da bi gas sa Krka bio tri puta skuplji.

    Zato je moj posao da učinim sve kako bi u budućnosti postojala mogućnost izbora i sigurnog snabdevanja gasom. Jer, ja ću svima u ovoj državi biti kriv ako 2019. godine mi gas ne budemo imali. To nema nikakve veze ni sa geostrateškim odlukama niti sa našom spoljnom politikom već sa opstankom države, zaključio je Vučić.

    Čižov: Nema ničeg čudnog

    Predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov rekao je u petak da moguće učešće Srbije u projektu gasovoda iz Azerbejdžana neće značiti odustajanje od saradnje sa Rusijom u oblasti energetike.

    Nema ničeg čudnog u tome da zemlje jugoistočne Evrope, uključujući i Srbiju, Makedoniju, gledaju koje bi alternativne varijante mogle da budu njihov interes. To ne znači da one odustaju od realizacije zajedničkih projekata sa nama.

    Foto: Beta-AP-Darko Vojinovic

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE