Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Deficit četiri puta manji od planiranog

    Deficit budžeta za maj iznosi 5,2 milijardi dinara, umesto planiranih 19 milijardi, što je gotovo četiri puta manje od onoga čime bi i Mrđunarodni monetarni fond bio zadovoljan, izjavio premijer Aleksandar Vučić i naglasio da je ukupan "minus" u prvih pet meseci 24,5 milijardi dinara, naspram planiranih 91 milijardu.

    "Mislim da to dovoljno govori o dobrim rezultatima. Imamo sve širi fiskalni prostor i za kapitalne investicije i povećanje primanja u narednom periodu, ali ostaje da o tome razgovaramo s našim prijateljima iz međunarodnih finansijskih organizacija", rekao je Vučić.

    Država učiniti sve kako bi u Srbiji poslovni ambijent ostao stabilan, što strani investitori najviše očekuju, poručio je premijer u Vršcu, posle obilaska novoizgrađenog pogona za proizvodnju ampula u fabrici lekova Hemofarm vrednog 4,37 miliona evra.

    Vučić je rekao da je ponosan na činjenicu da je taj pogon rezultat rada srpskih inženjera, a posebno što će ove godine nemačka kompanija uložiti 22 miliona evra, umesto dosadašnjih 15 miliona.

    "Otvaranje ovog pogona znači 50 novih radnika. Stada grupa u Srbiji ima 2.123 zaposlenih u celoj Srbiji, dok je u Vršcu 1.700, rekao je Vučić.

    "Kad ne znamo, pitamo Nemce"

    Dodao je da je, upitavši predstavnike nemačke kompanije, šta država može još da uradi kako bi im omogućila bolje poslovanje, dobio odgovor da Vlada Srbije uradi sve što može na očuvanju stabilnosti u zemlji i regionu i da nastavi da donosi propise koji će omogućiti bolji poslovni ambijent.

    "Na to sam ponosan jer mnogo toga ne znamo, a kada ne znamo pitamo Nemce kako se to radi i uradimo na taj način. Tako ćemo i u budućnosti raditi", rekao je Vučić.

    Za izvoz 85 odsto proizvodnje

    Prema rečima generalnog direktora Hemofarma Ronalda Seeligera, novi pogon je rezultat posvećenosti rada zaposlenih, ali i članova vlade, podsetivši da od kad je Stada grupa u okviru koje posluje Hemofarm, došla u Srbiju, uložila ukupno 150 miliona evra.Dodaje da je u budžetu Hemofarma, ove godine za investicije u pogone izdvojeno 22 miliona evra.

    U novom pogonu Hemofarma, površine 600 kvadratnih metara, radiće se kompletan proces proizvodnje od pripreme rastvora, punjenje u ampu, pregleda, do pakovanja finalnog proizvoda.

    Očekivan obim proizvodnje u ovoj godini je 25 miliona ampula, a u sledećoj već 60 miliona ampula. Teoretski, maksimalni kapacitet pogona iznosi 75 miliona ampula.

    U pogonu će se proizvoditi ampule za antireumatsku, antibakterijsku i analgetsku terapiju, koristiće se u terapiji kod poremećeja aciditeta i ulcusa, kao i za lečenje hipertenzije i bolesti srca.

    Prema podacima Hemofarma 85 odsto proizvodnje namenjeno je za izvoz, najviše za tržište Ruske Federacije i zemalja bivšeg SSSR, za tržište Evropske unije, Irak, Libiju, kao i za zapadni Balkan.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE