Danas počinje suđenje optuženima za ubistvo Ćuruvije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Danas počinje suđenje optuženima za ubistvo Ćuruvije

  Suđenje za ubistvo novinara i vlasnika lista "Dnevni telegraf" Slavka Ćuruvije, počinje danas pred Specijalnim sudom u Beogradu.

  Za ubistvo Ćuruvije optuženi su načelnik resora Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

  Na početku suđenja, pošto bude pročitana optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal, optuženi će se izjasniti o krivici.

  Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine, u vreme NATO bombardovanja Srbije, ispred zgrade u kojoj je živeo, u Svetogorskoj ulici broj 35 u Beogradu.

  Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014. godine i od tada su u pritvoru, Marković je na izdržavanju kazne, a Kurak je u bekstvu.

  Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario njegovu suprugu Branku Prpu u glavu.

  Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

  Ključni svedok Tužilaštva biće bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija koji je pravosnažno osuđen za politička ubistva, a koji je označio četvoricu optuženih.

  Takođe će biti saslušani i osuđeni pripadnici "Zemunskog klana", braća Miloš i Aleksandar Simović koji su potvrdili Ulemekove navode.

  Odbrana optuženih predložila je da se kao svedoci pozovu političari iz bivše vlasti, pripadnici obezbeđenja i pojedini novinari.

  Ukoliko sud prihvati njihov zahtev, na suđenju bi mogli da svedoče premijer Aleksandar Vučić koji je u vreme ubistva Ćuruvije bio ministar informisanja, tadašnji savezni ministar za informisanje Milan Komnenić i predsednik Tomislav Nikolić koji je u to vreme bio potpredsednik Vlade.

  Početak suđenja je zakazan za 14.30 časova.

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE