Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BAT kupio TDR za pola milijarde evra

    British American Tobacco (BAT) potpisao je sporazum o kupovini TDR d.o.o. i druge imovine društva vezane za duvansku industriju i maloprodaju (TDR) od Adris Grupe d.d. (Adris) po ukupnoj ceni od 550 miliona evra.

    TDR je vodeći nezavisni proizvođač cigareta u Srednjoj Evropi sa liderskom pozicijom na hrvatskom tržištu i jakom pozicijom u Bosni i Srbiji, što će BAT-u omogućiti znatno povećanje rezultata poslovanja u regionu.

    Kombinovanjem postojećeg poslovanja u regionu sa TDR-om, BAT očekuje da će imati koristi od visokokvalifikovanih zaposlenih, dobro etabliranih brendova, većih kapaciteta prerade duvana na regionalnom nivou, visokokvalitetne lokalne fabrike i štamparije, kao i dobrih odnosa sa distributerima i trgovcima na malo na ovim tržištima.

    Kao deo transakcije, BAT se obavezuje da zadrži proizvodnju u TDR-ovoj fabrici u Kanfanaru u Hrvatskoj, najmanje još pet godina po okončanju akvizicije.  

    Ova transakcija predstavlja oko 12,5 puta veći rezultat (na osnovu rezultata dobijenih na kraju finansijske godine TDR-a na dan 31. decembra 2014. godine EBITDA, od oko 44 miliona evra).

    Nicandro Durante, izvršni direktor BAT-a, prokomentarisao je ovo sledećim rečima: “Ovo je uzbudljiva akvizicija za BAT, koja će odmah omogućiti veći obim poslovanja na tri ključna tržišta u Hrvatskoj, Bosni i Srbiji i uspostaviti održivu platformu za rast poslovanja u Srednjoj Evropi”.

    Predložena akvizicija podleže izvesnom broju odobrenja državnih organa za borbu protiv monopola i saglasnost akcionara Adrisa. Okončanje transakcije se očekuje u oktobru 2015. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE