Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svako treće preduzeće ne vraća kredit

    Nenaplativi krediti su rak-rana ekonomsko-bankarskog sistema u Srbiji. Svaki četvrti kredit se ne vraća redovno. Nenaplativi krediti kod nas iznose 3,6 milijari evra ,to je 23 odsto od svih odobrenih pozajmica.

    Čak 60 odsto od te sume duguje privreda ,odnosno svako treće preduzeće nije u stanju da vrati kredit, piše Dnevnik.

    Za tridesetak dana Vlada i Narodna banka Srbije će predstaviti strategiju za reševanje ovog problema. Odnosno, predložiće konkretne mere koje treba da pomognu građanima i privredi da izmire obaveze. Pozitivni efekti tog paketa osetiće se početkom naredne godine. Reševanje problema kredita koji se ne vraćaju,stručno NPL, je i deo sporazuma koji naša zemlja ima sa MMF-om.

    Ekonomski stručnjak Saša Đogović kaže, da bi, što se tiče najnovijih mera, nadležni trebali da ukinu brojne parafiskalne namete koji opterećuju poslovanje privrede.

    „Pored te mere moguće je i smanjenje poreza i doprinosa na plate. Na taj način privredi bi se obezbedila dodatna likvidnost. Ne može sve da se reši vladinim paketima i merama. Dobar deo posla mora da uradi i sama privreda. Ako je već kupovna moć kod nas mala i to stvara probleme u poslovanju menayeri kompanija bi morali da potraže nova tržišta u okruženju i dalje,“kaže on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE