Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Negativna strana sladoleda

    Temperatura se povećava iz dana u dan, a najčešći način da se osvežite po lepom danu je sladoled. Ipak budite obazrivi, spisak hemijeskih aditiva u ovoj ukusnoj poslastici je veoma dug. Pobrojaćemo neke od njih.

    Veoma je očigledno da su mnogi sladoledi danas jednostavno hemijske izmišljotine u privlačnom pakovanju i da nisu odgovarajući u svakodnevnoj ishrani. Evo na šta treba da obratite pažnju:

    Dijetil glikol – jeftina hemikalija koja se koristi kao zamena za jaja, a možemo ga naći u antifrizu i odstranjivaču boje.

    Aldehid C-17 – aditiv sa ukusom višnje koji je inače zapaljiva tečnost koja se koristi u bojama, plastici i gumi.

    Piperonal – koristi se kao aroma sa ukusom vanile, a zapravo je jedan od sastojaka sredstva za ubijanje vaši.

    Etil acetat – nalazimo u sladoledu kao krem sa ukusom ananasa ali ga možemo koristiti i za čišćenje kože i tekstila.

    Butanal – koristi se u sladoledima sa ukusom lešnika i kao sastojak gumenog cementa.

    Amil-acetat – dopunjuje aromu banane, takođe se koristi kao rastvarač uljanih boja.

    Pored svih ovih hemikalija, stabilizatora, emulgatora i drugih štetnih sastojaka koji su pomešani tako da zagolicaju naša čula ukusa i stvore nam užitak, poverovaćemo da jedemo prirodne namirnice. Nije prijatno znati da kada uzmete pakovanje sladoleda, sednete i želute da uživate u slatkim ukusima, vi zapravo jedete rastvarač, sredstvo za komarce, antifriz i sredstvo za čišćenje.

    Ovde nije kraj. Sladoled se pravi od mleka, a kravama koje daju mleko se ubrizgavaju sintetički hemijski hormoni (estrogena) kako bi brže rasle i proizvodile više mleka. To se komnzumiranjem sladoleda prenosi na one koji ga jedu. Još jedna negativna strana sladoleda je velika količina šećera. Nekoliko vrsta se koristi u ovom slatkišu, a neke mogu uzrokovati rak.

    Ne sadrže svi sladoledi ove supstance. Onaj koji ih svakako neće sadržati je sladoled koji ćete vi sami napraviti kod kuće za sebe i svoje najdraže. Postoji nekoliko načina da napravite dobar sladoled (o čemu ćemo pisati sutra), kao i bezbroj recepata. Budite sami kreatori najlepšeg slatkiša ovog leta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE