Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Alžirski gas nova nada za Evropu?

    Države EU u jugoistočnoj Evropi i Srbija, kao i drugi kandidati za članstvo, 10.jula će u Dubrovniku razgovarati o dosadašnjim nastojanjima da se obezbediti snabdevanje gasom iz tri izvora, a pre svega, kako izgraditi neophodnu infrastrukturu, imajući u vidu da bi 2019. Rusija mogla da obustavi isporuke gasa preko Ukrajine.

    Evropska komisija je odlučila da se u tom cilju, pored planiranog dopremanja azerbejdžanskog gasa Južnim gasnim koridorom, usredsredi na, kako je predočeno, "ogromne neiskorišćene" rezerve i kapacitete Alžira, dok se za američki tečni gas smatra da je, bar zasad, preskup.

    Sastanak Visoke radne grupe zemalja EU i kandidata za članstvo, verovatno na ministarskom nivou, u

    Dubrovniku će prevashodno biti usredsređen na izgradnju infrastrukture i sistema povezivanja gasovoda na jugu Evrope, rekli su agenciji Beta zvaničnici u kabinetu evropskog komesara za energetiku Ariasa Kanetea.

    Oni su potvrdili rešenost Kanetea i Evropske komisije da se dogradnjom i izgradnjom terminala za tečni gas otvore nove zamašne mogućnosti i izvori, naročito za uvoz alžirskog tečnog gasa, a u budućnosti i za tečni gas iz Amerike i Australije.

    Nezvanično, Beti je rečeno da se zasad proučava kako bi u doglednoj budućnosti mogao da se uvozi američki tečni gas, koji se vadi iz škriljaca, a zasad je, i zbog pada cena energenata, previše skup, ali je tesna energetska saradnja uključena u pregovore SAD-EU o sklapanju ugovora o slobodi trgovine i investicija.

    Takođe se računa na povećanje norveških isporuka gasa, kao i korišćenje nalazišta gasa oko Kipra, a u budućnosti i Iraka i Irana.

    Evropska komisija nastoji da što pre stvori uslove da se smanji zavisnost Evrope od ruskog gasa i da se nađu novi izvori i putevi snabdevanja, a pomno se proučavaju mogućnosti za obezbeđenje snabdevanja gasom zemalja jugoistočne Evrope koje najviše zavise od ruskog gasa.

    Kaneteova portparolka Ana Kaisa Itkonen je Beti rekla da su u ministarsku radnu grupu EU članica u jugoistočnoj Evrop na tehničkom nivou uključene i Srbija i druge zemlje regiona koje su kandidati za članstvo u EU.

    Cilj je upravo da se sagleda kako pomoći i kandidatima za članstvo u EU da prebrode krajnje ozbiljne izazove zbog najava obustave isporuka ruskog gasa 2019-e, objasnila je Ana Itkonen.

    Ona je istakla da planirani Transjadranski gasovod, kapaciteta deset milijardi kubnih metara gasa godišnje, koji je deo Južnog gasnog koridora, nije jedini izvor koji bi nadomestio ruski gas, već se traže bar tri nova izvora.

    Portparolka evropskog komesara za energetiku je dodala da Brisel nije protiv izgradnje Turskog toka, za koji su Moskva i Ankara rekli da će imati kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa, a što je tačno onoliko ruskog gasa koji u Evropu stiže preko Ukrajine.

    Ana Kaisa Itkonen je dodala da Evropska komisija želi da bude sigurna da će ceo projekat Turski tok biti ostvaren saglasno pravilima EU, kako kada je reč o zakonima tako i bezbednosti dotoka gasa.

    "Ne želimo da prekinemo partnerstvo sa Rusima kada je u pitanju snabdevanje gasom, već da obezbedimo snabdevanje iz više izvora, a ne samo ruskog", rekla je ona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE