Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vladimir Milovanović: Tajna uspeha je timski rad

    Dobar lider je, prema oceni Vladimira Milovanovića, generalnog direktora Energoprojekta, spreman da čuje i razume kritike, i da koriguje i menja stavove, a da istovremeno ne menja viziju razvoja i dugoročne ciljeve. Zbog toga je dobitna kombinacija: „treba uvek biti u ofanzivi i imati spreman plan B“

    Najvažnija reč u biznisu po vama je?
    Prva najvažnija reč je Investitor, a druga održivost biznisa. Zadovoljni klijenti su najbolja preporuka za nove poslove, a održivost je garancija pouzdanosti i kvaliteta. Da bi se ovo postiglo neophodno je na prvom mestu valjano planirati, negovati profesionalizam i poslovni integritet, upravljati resursima, pratiti i primenjivati nove tehnologije i uz sve to ostvarivati strategiju razvoja i druga strateška opredeljenja. 

    Tim saradnika po vašoj meri?
    Saradnici sa stavom i iskustvom. Dijalog, timski rad i konstruktivno sučeljavanje argumenata dovodi do najkvalitetnijih odluka.

    Koliko su vas funkcije i napredovanje u poslu promenili?
    Kao ličnost malo, kao profesionalca u znatnoj meri. Stekao sam ogromno poslovno iskustvo sarađujući sa ljudima iz različitih zemalja i drugačije kulture.

    Vaša tri životna i tri poslovna principa?
    Teško je to odvojiti. Porodica su emocije, a posao zahteva racionalnost ogoljenu od emocija, a i jedno i drugo se voli i donosi sreću. U životu, kao i u poslu treba težiti novom i boljem, i biti spreman na kompromise. U porodici je sva pažnja posvećena supruzi i deci, a na poslu investitorima, kolegama i zaposlenima. Dakle, u porodici ljubav, kompromisi i porodična sreća, a na poslu racionalnost, kompromisi i razvoj. Profesionalan odnos prema poslu je na prvom mestu, a uz to naravno treba razvijati i veštine komunikacije sa ljudima, timske saradnje i odnose koji odražavaju poverenje i iskrenost. Ukoliko ovladate ovim elementima, umećete da se postavite i u drugačijim situacijama, kada vaše okruženje i nije baš prijateljsko. Kao i u životu, tako i u profesionalnoj karijeri morate imati dozu opreznosti i spremnost da preuzmete rizike i odgovornost u pojedinim sistuacijama. Upravo zato je i sticanje iskustva značajno da bi ste različite situacije mogli da procenjujete iz različitih vizura i donostite konkretne poslovne odluke.

    Kakav je to dobar lider?
    Dobar lider je spreman da čuje i razume kritike i da koriguje i menja stavove, a da istovremeno ne menja viziju razvoja i dugoročne ciljeve. Dobar lider mora da bude spreman da preuzme odgovornost za sve što radi i on sam i njegovi najbliži saradnici, kao i da stalno ličnim primerom podstiče druge da izlože svoje ideje i doprinose ostvarenju zajedničkih ciljeva. Da se više, bolje i efikasnije zalaže na svim poslovima koje radi i diktira tempo celom timu. Dobar lider promišljeno planira budućnost i kreira uslove da se ostvaruju srednjeročni i dugoročni ciljevi, i sa poverenjem delegira poslove i odgovornosti svom timu.

    Koja je vaša slabost kao nadređenog?
    Nekada sam nestrpljiv da se moji zahtevi promptno realizuju čak i kada to objektivno nije moguće. Teško prihvatam ’ne’ i ’ne mogu’ kao odgovore, jer smatram da uvek ima načina da se nađu rešenja različitih problema uz veće angažovanje svakog pojedinca.

    Na šta ste u svojoj karijeri posebno ponosni?
    Na činjenicu da iako mogu da budem zahtevan prema saradnicima nisam sticao neprijatelje u raznim fazama svoje karijere, a da su moji mlađi saradnici posle saradnje sa mnom sjajno napredovali i gradili svoje karijere.

    Vaš najveći neuspeh?
    U jednom periodu svoje karijere u instranstvu, kada sam bio dosta neiskusniji i mlađi, verovao sam partnerima na reč i iskusio sam gorak ukus neuspeha u poslu u koji sam bio uložio dosta vremena i znanja. U poslu uvek treba imati dozu opreznosti, posebno kada je reč o saradnji sa partnerima sa kojima ste tek otpočeli poslovnu saradnju.  

    Koje osobine ima vaš idealan poslovni partner?
    Koji razume da pravi uspeh dolazi samo ako su svi učesnici u poduhvatu na kraju njegove realizacije zadovoljni. Moglo bi se reći da bi to bio partner koji je principijelan, razume detalje i racionalno analizira sve događaje.

    Taktika koja vas nikada nije izneverila?
    Treba uvek biti u ofanzivi i imati spreman plan B.

    Koliko sati dnevno radite?
    Ne brojim sate rada. Top menadžeri nemaju radno vreme. 

    Šta je za vas najveći izazov?
    Voditi sistem kakav je Energoprojekt je kao sklapanje mozaika od mnogo delova različite veličine u jednu sliku, koja je ogledalo svih aktivnosti kojima se bavi preko 2300 zaposlenih u Energoprojektu i hiljade radnika naših podizvođača i lokalno angažovane radne snage u devet zavisnih preduzeća i na dvadeset inostranih tržišta. Trenutno je ta slika u ogledalu odraz jedne uspešne firme, a moj najveći izazov je da budemo još uspešniji, bolji i veći. Da stalno napredujemo u svakom pogledu, stičemo i primenjujemo nova znanja i nove tehnologije, sa ili bez mene na čelu Energoprojekta.

    U čemu je tajna vašeg uspeha?
    Puno rada, sposobnost da slušam i učim od svih sa kojima sarađujem, da brzo odvajam bitno od nebitnog i da brzo mislim i ne pravim greške kada donosim različite odluke. Da bih to sve bio u mogućnosti pored timske saradnje umnogome pomaže i iskustvo koje sam stekao radeći na raznim inostranim tržištima i profesionalna karijera koju sam postupno gradio. Pored toga, kada nešto ne znam, ne ustručavam se da to i priznam i pitam za savet. Ne pretendujem da sam najpametniji i da sve najbolje znam. 

    Koliko uživate u kravati i poslovnom odelu?
    Odelo i kravata su uniforme poslovnih ljudi. Nema tu uživanja, ali volim elgantne kombinacije od kvalitetnog materijala koji se ne gužva preterano.

    Da možete da promenite jednu stvar u poslovnoj klimi Srbije, šta bi to bilo?
    Da shvatimo da su pojedinci važni, ali da rezultat donosi timska saradnja ljudi koji su profesionalci i nisu preterano sujetni. 
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE