Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vujović: Duplo veća ušteda od planirane

    Ministar finansija Srbije Dušan Vujović ocenio je danas da bi deficit državnog budžeta u ovoj godini mogao da bude za 600 miliona evra (77 milijardi dinara) manji od planiranog. 

    Na Ekonomskom samitu Srbije u Beogradu, on je istakao da se očekuje da će do kraja godina deficit budžeta biti 114 milijardi dinara, umesto planiranih 191 milijardu dinara.

    „Ako ništa više ne uštedimo, ako ostanu ovakvi rezultati, do kraja godine bi deficit bio manji za 600 miliona evra, što znači da u ovoj godini imamo gotovo duplo veću uštedu nego što je planirano", rekao je Vujović.

    Srpski ministar finansija je napomenuo da ; je država u prvih pet meseci imala deficit od 25 milijardi dinara, umesto planiranih 90 milijardi, što je, kako je kazao, tri i po puta manje od onoga čime bi Međunarodni monetarni fond (MMF) bio zadovoljan.

    Prema njegovim rečima, ako se nastave dobri fiskalni rezultati, učešće javnog duga u BDP-u promeniće trend i početi da pada već u 2016. godini, umesto u 2017. kako je prvobitno planirano.

    Vujović je podsetio da je, kada je preuzeo dužnost ministra finansija u julu prošle godine, udeo deficita u BDP-u ; iznosio 8,8 odsto i da se očekivao dalji rast, a sada je a 1,6 do 1,7 odsto BDP-a, što je ispod nivoa koji predviđa Ugovor iz Mastriha.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE