Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da se biomasa više koristi

    Korišćenje obnovljivih izvora energije i povećanje energetske efikasnosti izuzetno su važni za održivi razvoj.

    Sve zemlje preduzimaju korake da povećaju potrošnju obnovljivih vidova energije u ukupnoj potrošnji energije, a to je ne samo potreba nego i obaveza. Na taj način se ostvaruju višestruke koristi, jer se, s jedne strane, štede značajna sredstva i smanjuju iznosi za uvoz fosilnih goriva, ali i, što je izuzetno važno, pozitivno utiče na kvalitet životne sredine.

    Da su potencijali obnovljivih izvora energije, pre svega biomase, u Srbiji veliki neprestano se govori, već godinama se ukazuje da energetska efikasnost i korišćenje biomase predstavlja šansu privrednog razvoja naše zemlje, ali je izvesno da se taj potencijal ne koristi dovoljno. Ogromna količina biomase se umesto da se iskoristi u energetske svrhe uništva, čime se uništava ogroman energetski resurs..

    Kako stoje stvari, izgleda da će se nešto menjati na bolje. Naime, Garancijski fond Vojvodine je, u saradnji s Fondacijom „Hajnrih Bel“, nemačkom agencijom za međunarodnu saradnju GIZ i Fondom „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, obezbedio povoljne kreditne linije za nabavku opreme za preradu biomase u cilju proizvodnje energije, koji će omogućiti kreditiranje projekata koje sufinansira Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine.

    Kako je nedavno rekao pokrajinski sekretar za enregetiku i mineralne sirovine Nenad Stanković, agrarna biomasa je značajan energent i od svih obnovljivih izvora energije najbrže se isplati pri proizvodnji toplotne energije. On je ukazao i da je u proteklih nekoliko godina Pokrajinski skretarijat za energetiku i mineralne sirovine raspisao nekoliko konkursa za sufinansiranje projekata korišćenja biomase kao energenta za grejanje u javnim ustanovama, poljoprivredi i privatnom sektoru, a da je do kraja godine planirano raspisivanje tri konkursa za registrovana poljoprivredna gazdinstva, u iznosu od preko 50 miliona dinara bespovratno.

    Takođe, nedavno je Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo poziv zaintersovanim investitorima za ulaganja u postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase, odnosno biogasa. Poziv je otvoren do 15. oktobra, a sredstva u iznosu od 1,6 miliona dolara, takođe bespovratnih, obezbeđuju Globalni fond za ubrazani razvoj tržišta i UNDP kroz projekat "Smanjenje barijera za ubrzani razvoj trži-šta biomase u Srbiji”. Pojedinačne donacije po projektu iznose 15 odsto od njegove investicione vrednosti što je maksimalno 266.000 dolara, pod uslovom da je ukupna investiciona vrednost projekta veća od 1,2 miliona dolara. Investitori će novac dobijti u dve rate – prvu odmah po potpisivanju ugovora, a 70 odsto po završetku projekta, odnosno priključenja postrojenja na mrežu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE