Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Deficit u pet meseci 24,5 milijardi dinara

    Deficit budžeta u prvih pet meseci ove godine iznosio je 24,5 milijardi, a zajedno sa rashodima za projektne zajmove 29,3 milijardi, objavilo je Ministarstvo finansija.

    U maju su prihodi bili 71,4 milijarde, a rashodi 76,6 milijardi, tako da je deficit iznosio d 5,2 milijarde dinara. Poreski prihodi su iznosili 62,4 milijarde, a donacije 0,1 milijardu dinara.

    Po osnovu PDV u maju je naplaćeno 36,8 milijardi, a prihod od akciza je bio 12,7 milijarde dinara. Prihod po osnovu poreza na dobit je viši u odnosu na prethodne mesece s obzirom na to da raste uplata poreza po osnovu godišnjeg obračuna.

    Pošto je krajnji rok za obračun i uplatu 30. jun, ovog meseca se očekuje najveći prihod po osnovu poreza na dobit, navodi se u saopštenju Ministarstva i dodaje da su ostali poreski prihodi naplaćeni u skladu sa očekivanjima. Neporeski prihodi iznosili su 8,8 milijardi dinara.

    Rashodi budžeta u maju bili su manji nego u aprilu najviše zahvaljujući manjim obavezama po osnovu kamata.
    Transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja iznosili su 18,1 milijardu, a najveći deo se odnosi na transfer za penzije – 17,1 milijardi. Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 19,1 milijardi dinara.

    Na nivou opšte države od januara do maja budžetski deficit iznosio je 27,2 milijardi, dok je deficit u maju iznosio 5,1 milijardi dinara. Vojvodina je imala suficit od 1,7 milijardi dinara, kao i RFZO u iznosu od 2,2 milijarde, dok je PIO fond imao deficit od 3,4 milijarde.

    Na nivou lokalnih samouprava suficit je iznosio 7,2 milijarde, od čega je u maju ostvaren višak od 3,3 milijarde dinara zahvaljujući uplati kvartalnih obaveza po osnovu poreza na imovinu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE