Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Državna zahvatanja dižu cenu goriva

    Skok cena goriva na pumpama u reigonu odrazio se ovih dana na cene goriva u Srbiji I to tako što su maloprodajne cene benzina veće za 90 para za litar. Istovremeno su cene dizela I TNG-auto gasa ostale nepromenjene, potvrđuju u Udruženju naftnih kompanija Srbije.

    Od 11 zemalja regiona, dizel gorivo je najjeftinije u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, dok su prosečne maloprodajne cene dizel goriva kod ostalih komšija gotovo identične i idu od 1,19-2,284 evra za lita. Razlika u ceni benzina je nešto veća I kreće se od 1,099-1,602 evra za litar.

    Kako je već poznato razlog zašto Srbija ima veću cenu goriva od komšija je zbog većih državnih zahvatanja u svakoj litri goriva, pa tako po pravilu gorivo ima najniže cene u zemljama sa najmanjim državnim zahvatanjem, odnosno najviše u zemljama koje prednjače po visini akciza i stopi PDV-a.

    U Srbiji udeo državnog zahvatanja (zbir akcize, PDV-a i naknade za formiranje obaveznih rezervi) u prosečnoj maloprodajnoj ceni benzina iznosi 53,49 procenata dizela 51,99 odsto i TNG-autogasa 47,82 odsto.

    Po udelu državnog zahvatanja u maloprodajnoj ceni benzina i dizela Srbija se nalazi u sredini liste zemalja regiona, dok udeo državnih dažbina u ceni TNG-autogasa spada u red najvećih u čitavoj Evropi, zaključuju u Udruženju naftnih kompanija Srbije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE