Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvati neće moći da rade u Austriji

    Austrija neće ukinuti ograničenja pristupu svom tržištu rada za hrvatske državljane od 1. jula, kada će tu zabranu ukinuti Nemačka, a isto namerava da učini i Luksemburg.

    "Austrijska vlada je donela odluku da neće biti promena u pogledu pristupa hrvatskih radnika austrijskom tržištu rada", rekao je Georg Diwald, ministar savetnik u austrijskoj ambasadi u Zagrebu.

    Podsetio je da je to stav Austrije koje se primenjuje na svaku novu zemlju članicu Evropske unije. "Osim toga, u Austriji raste nezaposlenost i ne vidimo da će tu biti poboljšanja situacije idućih meseci", rekao je Diwald.

    Istovremeno, Luksemburg ne namerava da produži ograničenje zapošljavanja hrvatskih radnika nakon 1. jula za dodatne tri godine, izjavio je predstavnik luksemburškog Ministarstva inostranih poslova Thomas Barbancey.

    U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je mogućnost prelaznog perioda u kom države članice EU mogu uvesti ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika.

    Kad je Hrvatska 1. jula 2013. ušla u EU, 13 zemalja (Nemačka, Grčka, Francuska, Holandija, Kipar, Austrija, Velika Britanija, Slovenija, Belgija, Španija, Luksemburg, Italija i Malta) iskoristile su mogućnost da u prve dve godine hrvatskim radnicima ograniče pristup svojim tržištima rada.

    Nemačka je objavila da od 1. jula ukida sva ograničenja pristupu tržištu rada za hrvatske državljane. Slovenija je ranije najavila da će produžiti ograničenja hrvatskim radnicima, a Belgija da neće. Nakon odluka Austrije i Luksemburga, još su nepoznata stajališta osam zemalja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE