Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stranci `ulaze` u namensku

    Vlada bi uskoro trebalo da razmatra novi Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme koji će omogućiti strane investicije u tom sektoru, kroz privatizaciju do 49 odsto kapitala  kompanija namenske industrije.

    Srpske fabrike naoružanja i vojne opreme od prošle godine redovno plaćaju porez, a stare poreske dugove država će rešiti kroz konverziju duga u državni kapital.

    Čak 98 odsto proizvodnje užičke fabrike municije Prvi partizan se izvozi, a polovina izvoza odlazi na tržište Sjedinjenih Američkih Država.

    "Pored tri najveće američke firme Federal, Remington i Winchester, mi smo upali u grupu kao četvrti, jedina strana firma na američkom tržištu koja se može pohvaliti dobrim plasmanom i dobrim kvalitetom", kaže direktor marketinga Prvog partizana Slobodan Stanić.

    I druge fabrike više od 90 odsto proizvoda rade za svetsko tržište. U 2012. godini ugovoreno je 460 miliona dolara izvoza, a prošle godine 755 miliona dolara.

    "Najveći spoljnotrgovinski partner, odnosno uvoznik robe namenske industrije, jesu SAD, zatim je tu Kenija, Bangladeš, Irak, Alžir", ukazao je državni sekretar Ministarstva trgovine Stevan Nikčević i dodao da se najviše izvozi municija malih, srednjih i velikih kalibara.

    Pored municije, izvozni aduti su haubica "nora", raketni sistem "bumbar", školski avion "lasta", bespilotne letelice "vrabac" i "pegaz". Jedan od ambicioznijih je ugovor sa Emiratima, vredan 200 miliona evra o razvoju i proizvodnji rakete "alas".

    "Alas" je u završnoj fazi, izvršena su probna gađanja prošle nedelje, prikazali smo to našim partnerima iz Emirata i polako idemo ka privođenju tog projekta kraju", rekao je ministar odbrane Bratislav Gašić.

    S druge strane, fabrike namenske industrije opterećuju nagomilani poreski dugovi. Na listi najvećih dužnika su kragujevačka Zastava oružje i valjevski Krušik. "Ministarstvo radi intenzivno, zajedno sa fabrikama namenske, na tome da se izvrši konverzija duga", rekao je Gašić.

    General-major Bojan Zrnić, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane, kaže da je na dnevnom redu novi zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme koji će omogućiti ambijent da se pojave strane direktne investicije u sektor namenske industrije.

    Time bi, dodao je, postojeća preduzeća mogla da nađu zainteresovane partnere za osnivanje zajedničkih preduzeća u Srbiji, a gde bi strani partner mogao da bude većinski vlasnik što sada nije dozvoljeno.

    Za preduzeća vojne industrije, koja su u većinskom državnom vlasništvu, novi zakon predviđa mogućnost privatizacije dela tih kompanija i to do 49 odsto kapitala.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE