Zastoji u Fiatu usled slabe potražnje - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Zastoji u Fiatu usled slabe potražnje

  Proizvodnja u kragujevačkoj fabrici Fiat Chrysler automobili Srbija biće obustavlja se do kraja juna. Radnike ne brine zastoj, već novi model čija proizvodnja se još uvek ne nazire.

  Reč je o prvom ovogodišnjem proizvodnom zastoju u FCA Srbija, uzrokovanom nešto slabijom potražnjom na evropskim i severnoameričkim tržištima, piše Danas, a prenosi B92.

  Montažne trake ponovo će biti pokrenute 1. jula, s time što se i u narednom mesecu očekuje prekid proizvodnje od oko deset dana, koji bi mogao da bude izbegnut jedino većom porudžbinom nekog od evropskih ili američkih dilera.

  Izvesno je da će zaposleni u kragujevačkoj fabrici pauzirati i u prve tri avgustovske nedelje, odnosno da će, kao i njihove kolege u svim Fiatovim kompanijama širom sveta, od 3. do 24. avgusta biti na tradicionalnom kolektivnom godišnjem odmoru – feragostu.

  Radnici u FCA Srbija još uvek nisu zabrinuti zbog najavljenog prekida proizvodnje, tim pre što je, od sredine januara, kad je startovala ovogodišnja proizvodnja, do sada, iz pogona izašlo oko 65.000 automobila, koliko je otprilike i bilo planirano.

  Ono što onespokojava zaposlene i sindikat u toj kompaniji jeste činjenica da još uvek nema oficijelnih informacija o novom modelu, koji bi, u dogledno vreme, obezbedio punu upošljenost i obogatio tržišnu ponudu kragujevačke fabrike, projektovane za proizvodnju 300.000 vozila godišnje.

  To bi doveo nove kooperantske firme u Kragujevac i Srbiju, omogućio otvaranje nekoliko hiljada radnih mesta i udvostručio izvoz domaće autoindustrije, koja je već treću godinu zaredom ubedljivo najveći srpski izvoznik.

  Sindikat već poziva Vladu Srbije da od menadžmenta u sedištu kompanije traži proizvodnju još jednog modela, što je, inače, Fiatova ugovorna obaveza. Nevolja je što ni država ne ispunjava svoje obaveze prema Fiatu – nije izgrađen autoput do koridora 10, obilaznica oko Kragujevca, niti je modernizovana pruga Lapovo – Kragujevac – Kraljevo.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE