Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dogovor oko Grčke moguć do kraja nedelje

    Iako je krizni sastanak evrozone oko Grčke završen bez dogovora, evropski zvaničnici su uvereni da će se do kraja nedelje naći zajedničko rešenje.

    Krizni samit evrozone završen je s porukom da je do srede naveče, kada je zakazan novi sastanak evrogrupe, moguće završiti pojedinosti dogovora s Grčkom, ali da je ostalo još puno posla koji treba obaviti u kratkom vremenu.

    >>>>Od Grka ništa novo, uzalud optimistični `šamarčići`

    Predsednici evropskog saveta i Komisije Donald Tusk i Jean-Claude Juncker izrazili su uverenje da će se ove nedelje postići rešenje za Grčku.

    "Uveren sam da će evrogrupa u sredu postići dogovor o Grčkoj", rekao je Juncker nakon kriznog samita čelnika 19 zemalja evrozone. Tusk je dodao da su novi grčki predlozi pozitivan korak napred i da bi evrogrupa trebalo da dovrši posao najkasnije do srede naveče.

    I nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je da grčki predlog predstavlja napredak, ali da je ostalo još puno posla koji se mora obaviti u kratkom vremenu. Ona je izrazila nadu da će čelnici 28 zemalja članica, na redovnom samitu krajem nedelje "morati samo da prime na znanje dogovor postignut na evrogrupi o Grčkoj".

    Grčka vlada je predala popis mera koje namerava da preduzme, prema kom se planira primarni budžetski suficit (u koji se ne računaju izdvajanja za otplatu dugova) od jedan odsto BDP za ovu i dva odsto za sledeću godinu. 
    Poverioci su dosad tražili primarni suficit od 1,5 posto za ovu i 2,5 posto za sljedeću godinu.

    Grčka vlada takođe predlaže smanjenje poreza na male prihode i njihovo povećenje za velike prihode. Predviđa se i povećanje poreza na luksuz, velike automobile, bazene, avione i brodove duže od 10 metara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE