Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kredit Svetske banke ide u budžet i investicione projekte

    Glavni ekonomista Svetske banke Lazar Šestović kaže za RTS da će kredit koji je Svetska banka omogućila Srbiji u iznosu od dve milijarde i dveseta miliona dolara biti iskorišćen za rešavanje problema koje Srbija ima proteklih 15 godina.

    Lazar Šestović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je za Srbiju najvažnija činjenica da je u toku program MMF-a i da je naša zemlja dobila rekordni iznos od 2.2 milijarde dolara.

    Šestović ističe da iznos kredita jeste veliki, ali da to samo pokazuje kakvi su odnosi Srbije i svetskih finansijskih institucija.

    Napominje da je odgovornost Srbije velika, a da je glavni uslov da se nastavi sa sprovođenjem strukturnih reformi.

    Na pitanje koji su to projekti na koje će biti potrošen novac Šestović kaže da je to najpre budžetska podrška i da će deo novca od kredita biti izdvojen za finansiranje deficita u budžetu.

    Drugi deo novca od kredita biće uložen u investicione projekte, a najviše u oblast zdravstva, energetike i infrastrukture, podvlači Šestović.

    Podseća da često od onog ko implenmentira projekat, zavisi i to u kojoj meri će kredit biti efikasno iskorišćen.

    Šestović ukazuje da se situacija znatno popravlja i dodaje kako veruje da će ovaj najnoviji kredit biti delotvoran i iskorišćen da se reše neki problemi koje Srbija ima već petnaest godina, a sve to pre pristupanja EU.

    Govoreći o uslovima kredita, glavni ekonomista Svetske banke napominje da su uslovi naših zajmova najpovoljniji mogući koje jedna zemlja da dobije.

    Podvlači da je finansijski pritisak na našu zemlju sve veći, a da je Vlada sve rešenija sprovede reforme u javnim preduzećima, uprkos brojnim interesima i otporima zaposlenih.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE