Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Skuplja struja udar i na ostale cene

    Uvođenje akcize na struju koja je usvojena u parlamentu, direktno će uticati na rast cena u avgustu za 0,6 odsto, a očekuje se i indirektan udar na novčanike građana.

    Skupština Srbije usvojila je u sredu izmene i dopune Zakona o akcizama koje predviđaju uvođenje akcize na električnu energiju po stopi od 7,5 odsto i primenjivaće se od 1. avgusta ove godine.

    Za uvođenje akcize na struju glasali su poslanici stranaka vladajuće koalicije, dok su opozicioni poslanici bili protiv povećanja cene električne energije, ocenjujući da je to još jedan namet građanima.

    Ubuduće će se akciza plaćati i na tečnost za punjenje elektronskih cigareta i iznosiće četiri dinara po mililitru, kao i na nesagorevajući, odnosno bezdimni duvan.

    Poskupljenje struje će, prema računici Narodne banke Srbije, već u avgustu direktno uticati na rast cena za 0,6 odsto, a očekuje se i indirektan udar na novčanike građana.

    U Uniji privatnih pekara kažu da hleb, i pored skuplje struje, neće poskupeti od jeseni. Navode da je za to zaslužan dobar rod pšenice i tendencija pada cena žita i brašna. Ipak, vlasnici malih pekara ne isključuju mogućnost da poskupi pecivo.

    "Mislim da će se prvo baš pekare pojaviti sa višim cenama. Ne mogu da prihvatim tvrdnje da ovo poskupljenje neće uticati na povećanje ostalih cena. U prehrambenoj industriji cena struje učestvuje u troškovima i do 30 odsto", kaže za Blic agrarni stručnjak Milan Prostran.

    ”Već su nam proizvođači sira koji koristimo za svoje proizvode najavili mogućnost poskupljenja od jeseni. Ako oni poskupe, a i naši računi za struju budu viši, moraćemo bar za par procenata da povećamo cenu peciva”, saglasni su pekari.

    I prodavci na pijacama veruju da će njihovi snabdevači podići nabavne cene mleka, jaja, a možda i povrća i voća. Ugostitelji kažu da za sada o povećanju cene struje ne razmišljaju. Ni u samostalnim trgovinskim radnjama nisu sigurni da li će na jesen povećati svoju zaradu.

    "Ljudi sve manje kupuju kod nas. Ako cene dignem i za procenat, smanjiće mi se prodaja", glasno razmišlja jedan od trgovaca.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE