Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vesić: Zakon o glavnom gradu sledeće nedelje ulazi u proceduru

    Gradski menadžer Beograda Goran Vesić izjavio je danas da očekuje da izmene i dopune Zakona o glavnom gradu budu predložene sledeće nedelje, i da će ući u proceduru u Vladi Srbije kako bi na dnevni red Narodne skupštine stigle tokom leta.

    On je gostujući na RTV Studio B naglasio da Beograd kao "motor razvoja zemlje" mora da ima mnogo veće nadležnosti u oblastima kao što je katastar.

    "Preuzećemo i potpunu nadležnost kada su u pitanju vode, s tim što nećemo morati da imamo svoje preduzeće već će 'Srbijavode' za nas obavljati deo posla. Isto je i sa šumama u koje želimo da investiramo, ali i biramo direktore predškolskih ustanova i osnovnih škola, tako što će ubuduće Grad Beograd imenovati većinu članova školskih odbora", rekao je Vesić. 

    Prema njegovim rečima, grad će preuzeti i čitav niz inspekcija, od sanitarne do turističke, ali i nadležnosti u ekologiji i saobraćaju, a Zakon o glavnom gradu će obezbediti potpunu regulaciju života u Beogradu i građanima olakšati da brže rešavaju svoje probleme.

    Statutom će se izvršiti decentralizacija grada tako što će biti podeljen u dve zone, gradsku i prigradsku. Gradske opštine će biti više centralizovane, dok će prigradske dobiti veća ovlašćenja. 

    "Želimo da približimo mesto odlučivanja tamo gde ljudi žive, ali zakon donosi i velike uštede. Biće smanjen broj odbornika, umesto 110 u gradskoj skupštini biće 56 odbornika, a oko 40 odsto manje odbornika u opštinama i članova opštinskih veća. Istovremeno sa izmenom zakona Zakona o glavnom gradu, ići i novi zakon o komunalnoj ; policiji, koji će nam omogućiti da u ovoj godini primimo skoro 800 novih komunalnih policajaca", rekao je gradski menadžer.

    Govoreći o radovima u Ulici Vojvode Stepe, gradski menadžer je rekao da je izvođač radova na rekonstrukciji zatražio produženje roka od 49 dana, što on ima pravo po ugovoru, a sada nadzorni organ razmatra njegov zahtev, rekao je gradski menadžer Goran Vesić. 

    On je, međutim, naglasaio da izvođači radova u Beogradu treba da znaju da poslove moraju da završavaju u roku jer rade u gradu i ometaju normalan život ljudi, bez obzira na to koliko su ti radovi neophodni, zbog čega je veoma važno da se predviđeni rokovi poštuju.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE