Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prepuni autobusi odvoze mlade Hrvate u Nemačku

    U nedostatku posla, iz Hrvatske gotovo svakodnevno put Nemačke odlaze puni autobusi, uglavnom mladih ljudi. Iako iz Nemačke poručuju da ih tamo ne čeka sladak život, Hrvate "motiviše" dovoljno gorčiji život u domovini.

    Nemački sindikati su upozorili hrvatske građane koji vide svoju perspektivu u najvećoj evropskoj ekonomiji, da se tamo neće "usrećiti". Tačnije, poručili su da će se u Nemačkoj napatiti.

    Ipak, to očigledno zavisi od ugla iz kog se patnja posmatra. Svakako da je prosečnom Nemcu odnos prema radnicima-došljacima i uslovi pod kojima oni rade neprihvatljiv, ili ravan patnji.

    Međutim, kada se pogleda patnja iz koje ti došljaci dolaze, onda nemački oblik te muke nije prepreka sve većem broju hrvatskih građana koji u domovini nemaju ni posla, ni perpektive. Tako im je "patnja" u Nemačkoj svakako prihvatljivija od patnje u domovini.

    Za nekoliko dana, tačnije 1. jula, Nemačka ukida radne dozvole za hrvatske radnike. Nemci su tim povodom objavili da je samo u poslednje dve godine gotovo 100.000 hrvatskih građana dobilo boravišnu dozvolu.

    U nedostatku posla u Hrvatskoj, prema Nemačkoj, gotovo svakodnevno odlazi na desetine punih autobusa, a vozači svedoče da je među putnicima sve više mladih s kartom u jednom pravcu. Oproštaji su teški.

    Mladi imaju uglavnom slične motive. Jedni planiraju dodatno školovanje i posao, drugi žele da steknu osnovne uslove za život. "Da bih ovde stekao kuću i automobil moram da radim 20 godina, u Nemačkoj će mi za to trebati puno kraće", govori jedan od njih.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE