Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ova roba iz EU ne može u Rusiju

    Vlada Ruske Federacije utvrdila je spisak proizvoda čiji je uvoz zabranjen iz Evropske unije do 5. avgusta naredne godine.

    Premijer Dmitrij Medvedev najavio je da spisak može biti revidiran, u zavisnosti od odnosa sa EU. "Spisak robe se u principu ničim ne razlikuje od prethodnog, izuzimajući konkretne pozicije po biomaterijalima", rekao je Medvedev na sednici Vlade, ne otkrivajući detalje.

    On je rekao da je i ubuduće iz EU zabranjen uvoz mesa, mesnih prerađevina, ribe, mleka i mlečnih proizvoda, povrća i voća. Ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačov izjavio je ranije da bi Rusija mogla da zabrani i uvoz cveća, ribe i konditorskih proizvoda.

    "Doneli smo tu odluku pre godinu dana i produžavamo ih kao odgovor na poznate odluke EU i niza drugih država. Nismo mi počeli tu borbu sankcijama i da bi se ona zaustavila, potrebni su obostrani napori. Nažalost, ne vidimo nikakve pozitivne promene", kazao je Medvedev.

    On je takođe rekao da su ruski poljoprivrednici tražili da se embargo produži na što duži rok. Medvedev je kazao da su za godinu dana, od kada je Rusija uvela kontrasankcije, cene na prehrambene proizvode skočile, ali da je to dalo impuls za razvoj domaće poljoprivrede.

    Ako se uporede cene u periodu od januara do aprila ove godine, s istim periodom prošle godine, hrana je u proseku poskupela 23 odsto. Meso je poskupelo 23 odsto, mleko i mlečni proizvodi za 15 odsto, riba 31 odsto, povrće 35 odsto.

    Prema istim izvorima, u istom periodu, spoljotrgovinska razmena Rusije pala je za 33 odsto, izvoz za 29 odsto, a uvoz za 39 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE