Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obaveze prema MMF: Akcize na sokove i još skuplja struja

    U pripremi prve revizije sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom, Vlada Srbije se obavezala na uvođenje akcize na sva bezalkoholna pića, sem vode, ali i na dalja poskupljenja struje u 2016. i 2017. godini, piše Blic.

    Kada je u pitanju novi namet na bezalkoholna pića, u memorandumu koji je, uz pismo o namerama, premijer Aleksandar Vučić 11. juna uputio generalnoj direktorki MMF Christine Lagarde, ne pominje se period kada bi potrošači u Srbiji mogli da osete, po svom džepu, ovaj novi namet.

    S druge strane, u istom dokumentu daje se plan na koji način Vlada planira da učini održiv sistem Elektroprivrede. "U 2016. i 2017. godini povećaćemo dodatno cenu struje, kako bi se približili tržištnim cenama", kaže se u memorandumu upućenom Lagardeovoj, piše Blic.

    I u izveštaju misije MMF, a koji je bio deo paketa dokumenata na bazi kog je Bord direktora Fonda odlučio da Srbiji da zeleno svetlo za prvu reviziju aranžamana, pominje se način na koji će se sprečiti da, kako se kaže, Elektroprivreda postane problem budžeta.

    "Srbija ima cenu električne energije koja je u proseku 40 odsto niža od prosečne tržišne cene, odnosno cene kilovata su najniže u Jugoistočnoj Evropi. Vlada jeste odlučila da poveća cene struje za 4,5 i uvede akcizu na struju od 12 odsto, što je nedavno usvojio i Parlament.

    Međutim, odlaganje poskupljenja struje koje je bilo planirano za april ove godine umanjio je prihod od električne energije za čak 0,5 odsto BDP. U 2016. i 2017. godini će se ići na dalje povećanje cene struje u Srbiji, kako bi se ona približila tržišnoj ceni.

    U isto vreme će se, u saradnji sa Svetskom bankom, obezbediti da socijalno ugroženi dobijaju struju po nižim cenama", kaže se u izveštaju misije MMF.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE