Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dajem otkaz i odoh u Irak!

    Jedna medicinska sestra odlučila je da napusti stalni posao u Srbiji, kako bi otišla da radi u Iraku, gde će za šest meseci uzeti više nego što bi ovde zaradila za šest godina.

    Očigledno da ni razna obećanja kako će nam za manje od dve godine biti bolje, niti deklarativne promocije svetlije budućnosti u Srbiji, nisu uspela da se "urežu" u svest mladih ljudi koji, tužno, ali istinito – sve više žele u pečalbu.

    Među njima i medicinari, koji bi da idu tamo gde su traženi, a i plaćeniji. U tom cilju, najčešće "gledaju" ka zapadu, ali mnogi idu i u suprotnom smeru, tačnije – u Irak.

    Tamo, naime, postoje kampovi za prihvat izbeglica iz ratom zahvaćenih područja poput Sirije, a italijanska nevladina organizacija Emergency angažuje medicinsko osoblje za rad u ambulantama u tim kampovima.

    Pošto se u mestu Sulejmanija, na iračko-iranskoj granici otvara i treći takav kamp, otvorila se i mogućnost za naše medicinare da tu pronađu angažman.

    Mira Grubanov radila je u anesteziji i reanimaciji Kliničkog centra, gde je za 13 godina do tančina "ispekla" medicinski posao, s obzirom na to da je reč o jednom od najtežih poslova u zdravstvu.

    Ipak, samo nekoliko dana bilo je potrebno da se svega toga odrekne, da bi šest meseci otišla u daleki Irak. Na jednostavno pitanje "koji je razlog", odgovor je još jednostavniji i potpuno očekivan – egzistencija.

    "Ne idem tamo iz hira, možda sam mogla da nađem nešto drugo, ali stvarno sad ne može drugačije", priča 31-godišnja Grubanov za BIZLife.

    "Stvarno više ne mogu da u svojim godinama sedim i čekam da od svoje plate kupim stan i sebi obezbedim normalan život, ne vidim da bih ovde u narednih 5 godina mogla bilo šta da postignem", objašnjava ona.

    O plati koja je sleduje u Iraku ne želi da priča, ali okvirno kaže da bi za mesec dana mogla da zaradi više od godišnje plate u Kliničkom centru, koja se posle famoznih smanjenja plata kreće oko 35.000 dinara mesečno.

    Za odlazak se odlučila kad je uvidela da je ponuda ozbiljna, s tim što je prvo pokušala da u KC dobije neplaćeno odsustvo, ali to nije bilo izvodljivo. Rekli su mi da ne mogu da mi daju neplaćeno, jer onda ne mogu da dovedu zamenu na moje mesto, nakon čega sam odlučila da dam otkaz, bez preteranog uzbuđenja govori Grubanov.

    Znam da tamo nije lako, radi se sve i svašta, od porođaja do najtežih povreda, što su mi i pričale naše sestre koje već rade tamo, spremno odgovara Mira Grubanov, uskoro bivša sestra Kliničkog centra, koja će za koji dan otići iz Srbije na pola godine, a možda i "malo" duže…

    Htela sam da odem na šest meseci, ali pošto sam ovde dala otkaz, vrlo verovatno je da ću i po isteku ugovora ponovo otići, jer me ovde ništa više ne vezuje, zaključila je Grubanov.

    Ipak, postoji nada da će država imati koristi od ovoga, pošto ako već ide na privremeni rad u inostranstvo, Mira možda odluči da odmore provodi u Srbiji?

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE