Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grčki bankrot biće najveći u istoriji

    Ako Grčka bankrotira na celokupni iznos duga, biće to najveći bankrot jedne države u istoriji.

    Ovo nije prvi put da je Grčka na rubu bankrota. Kako piše CNN Money, Grčka je već jednom oborila rekord, kada je u tehničkom bankrotu 2012. godine restruktuirala dug od 138 milijardi dolara.

    Tada su joj u pomoć priskočile zemlje evrozone, što se ovoga puta neće dogoditi.

    Grčka je u petak prekinula pregovore s evropskim poveriocima, nakon što nije postignut značajan pomak u dogovoru o planu otplate duga i ekonomskim reformama. Grčka će 5. jula na referendumu odlučivati o poslednjem predlogu Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

    Bankrot Grčke iz 2012. godine zasenio je Argentinu, koja je 2001. bankrotirala s dugom od 95 milijardi dolara. Iako postoje određene sličnosti između dve zemlje, stručnjaci upozoravaju da bi situacija u grčkoj mogla biti mnogo teža, piše CNN Money.

    Grčka neće odmah završiti u bankrotu nakon što propusti uplatu MMF-u u iznosu od 1,6 milijardi evra koja dospeva danas. MMF u pravilu zemljama daje rok od mesec dana nakon propuštene uplate, pre nego što službeno objavi "bankrot" dužnika.

    Što god da se dogodi u Grčkoj, proces oporavka biće vrlo dug. Argentina je već deceniju i po u bankrotu, a problem je to što Grčka ima daleko manju ekonomiju, a veći dug.

    Iako bi bankrot Grčke mogao biti najveći u istoriji kada su u pitanju države, američka banka Lehman Brothers je 2008. godine bankrotirala sa 600 milijardi dolara duga. Iznos Grčkog duga je manji, te neće imati toliki uticaj na globalni finansijski sistem, ali će imati veliki negativan uticaj na stanovništvo.

    Ovo su neki od najgorih bankrota od 2000 godine:

    1. Grčka – 138 milijardi dolara, mart 2012. Uprkos tehničkom bankrotu, Grčka se izvukla zahvaljujući pomoći zemalja evrozone.

    2. Argentina – 95 milijardi dolara, novembar 2001. Argentinska valuta dugo je vremena bila izjednačena s američkim dolarom, što se pokazalo pogubnim za ekonomiju zemlje. Slično kao i u Grčkoj, bankrot je započeo zatvaranjem banaka. Privreda je u samo godinu dana palo na trećinu pređašnjeg obima. U tehničkom bankrotu završili su 2014. godine kad su propustili uplatu međunarodnim kreditorima.

    3. Jamajka – 7,9 milijardi dolara, februar 2010.  Preterana državna potrošnja koja je trajala godinama i visoka inflacija gurnuli su Jamajku u bankrot pre pet godina. U to vreme 40 odsto državnog budžeta odlazilo je na otplatu duga. Privreda koja zavisi o turizmu uzdrmano je 2008. godine nakon izbijanja krize u SAD-u.

    4. Ekvador – 3,2 milijarde dolara, decembar 2008. Ekvadorska vlada jednostavno je prestala plaćati dugove međunarodnim kreditorima tvrdeći da je dug "nemoralan". Iako su mogli otplaćivati dug, namerno su obustavili plaćanja prema poveriocima.

    Foto: Beta/AP Daniel Ochoa de Olza

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE